10 vragen aan Arjan van den Boom – De grote Hollywoodsterren rijden op zijn motoren

Zijn handgemaakte motoren zijn inmiddels wereldberoemd bij de celebs. Zelfs Ben Affleck rijdt op een motor van zijn hand. Arjan van den Boom customized motoren met zijn bedrijf Iron Custom Motorcycles. Motormeiden heeft een exclusief interview met Arjan tijdens de lancering van de BMW R18 die hij heeft gecustomized.

Redactie: Iris Windmeijer
Fotocredits: BMW Motorrad & Iris Windmeijer
Lees ook de motortest van de BMW R18 First Edition op motormeiden.

1. We zijn bij de lancering van de BMW R18  die jij onder handen hebt genomen. Waarom de naam Firestarter?

“Deze R18 heeft de naam “Firestarter” gekregen. De naam is geïnspireerd op het lied Firestarter van de band De Prodigy en gebaseerd op de BMW kleur Sunset Orange, de kleur van de motor. Deze kleur lijkt bijna een soort vuur, en zeker in de zon is het een metallic kameleonkleur.” Beluister ook hieronder het lied Firestarter: 

2.  Wat is de grootste uitdaging voor het ombouwen van de BMW R18?

“Deze motor kun je perfect ombouwen naar eigen smaak en wensen. Het was voor mij ook een flinke uitdaging. BMW had ook namelijk restricties voor de ‘verbouwing’. De motor moest namelijk straat-legaal zijn en ook toegankelijk voor breed publiek.”

3. Waar ben je super trots op bij deze motor?

“Het zwevende bobberzadel op de zadelpen wilde ik zelf graag toevoegen, net als het bulky, dat is het rechte stuur. Deze twee items gebruikt Iron Custom Motorcycles vaker en zijn een beetje ons handelsmerk. Maar ook de gepoedercoate delen vind ik erg mooi geworden.”

4. Was je het altijd eens met BMW over de wijzigingen?

“Nee! Ik wilde eigenlijk een kortere uitlaat, maar BMW had voorkeur voor een lange. En dus is toch een lange uitlaat geworden, wat ook beter past omdat de motor vrij lang is. Dus uiteindelijk ben ik zeker tevreden met dit resultaat.”

5. Je customized ook motoren voor grote Hollywoodsterren. Hoe is dat?

“De meest toffe projecten mag ik meestal niet noemen. Dan heb je bijvoorbeeld een afspraak in de lobby van een hotel, waar je een grote wereldster ontmoet, of je krijgt een berichtje van een Hollywood-ster waar je enorm tegenop kijkt. De motor van Ben Aflekk bleef gelukkig niet alleen bij een sms-bericht en een afspraak, maar ik heb zijn motor gebouwd. Daar ben ik ontzettend trots op!” 

6. Kan ik ook een motor door jou laten customizen of moet ik dan een flinke zak geld meebrengen?

“Natuurlijk kan dat! Iron Custom Motorcycles werkt in opdracht en is niet alleen voor de rich & famous. Het is leuk dat je zulke beroemde mensen spreekt, maar de motor die je maakt voor de buurman of gewoon iemand anders moet net zo leuk zijn!” 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door ARJAN VAN DEN BOOM (@arjanvandenboom)

7. Als ik zelf wil customizen, hoe moet ik dat doen?

“Dus, wil je nu ook zelf aan de slag? Dan moet je het gewoon doen! Learn by doing. Dus pak het handboek erbij, begin klein, en begin gewoon in je eigen garage. Tegenwoordig zijn er ook veel mooie shops, zoals caferacerwebshop.com. Veel onderdelen die je vroeger van ver moest halen, zijn in Nederland steeds beter te vinden. Zo kun je je eigen motor helemaal naar je eigen wensen en eigen identiteit ombouwen.” 

8. Welke motor rij je zelf?

“Ik heb geen motor in m’n garage staan die écht van mij is. Ik hecht daar geen waarde aan. Bovendien heb ik het geluk van motoren te testen en gebruiken waar een samenwerking uit is gekomen. Zo kan ik iedere keer een mooie nieuwe motor lenen, zoals de nieuwe BMW of juist de elektrische Harley Davidson LiveWire uitproberen. De afwisseling maakt het fijn, want je hebt toch ook niet altijd zin in een pasta?” 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door ARJAN VAN DEN BOOM (@arjanvandenboom)

9. Wat doe je als je niet aan het sleutelen bent?

“Eigenlijk heb ik 2 bezigheden: mijn werkplaats en social media. Dit heeft wel een nadeel, want mensen hebben online altijd een mening mijn motoren, en mij als persoon. Daar moet je wel tegen kunnen. Pas herkende iemand mij tijdens een event, en noemde hij me dé Arjan. Maar ik ben gewoon Arjan, niet dé Arjan. Voor mij is social media is een mooie manier om te laten zien aan welke projecten ik werk en om zichtbaarheid te creëren. Maar insta-perfecte leven is ook niet wat het lijkt: je laat natuurlijk alleen de goede kanten zien. Dus dat de custom motor van zo’n 300 kilo in de regen de bus in geduwd moest worden – wat een minder fraai Instagram plaatje oplevert – staat er dan niet bij.”

10. Welke doelen heb je nog in de toekomst met Iron Custom Motorcycles?

“Ik ben tot nu toe erg tevreden over hoe het is gelopen. Je begint alleen in je garage, en nu bouwen we 15 tot 20 motoren per jaar. Maar wil je dan 50 motoren per jaar bouwen? En zo ja, waarom? Voor het geld? Ik wil vooral coole, creatieve projecten blijven doen.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door ARJAN VAN DEN BOOM (@arjanvandenboom)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *