AllesTravel

Comfortabel op motorvakantie met de Adventuretent!

Kamperen tijdens je motortrip is voor de één een droom, maar het kan ook een nachtmerrie zijn als je niet de juiste uitrusting hebt. Met beperkte bagageruimte op je motor wil je een compacte tent meenemen die aan al je wensen voldoet. Je hebt ruimte nodig om te slapen, maar ook om je motorpak veilig op te bergen en als het even kan, wil je graag rechtop in de tent kunnen staan. De adventuretent van adventuretenten.com belooft daarnaast zelfs dat je motor binnen kan staan! Benieuwd of deze tent iets voor jou is? Wij hebben hem voor je getest.

Redactie: Sonja Sinot-de Bruijn
Foto’s: Ellen Kox / Sonja Sinot-de Bruijn & adventuretenten.com

De villa van de camping

Pfoe.. Gelukkig zijn de dagen dat kamperen nog creperen was wel echt voorbij. Voor wie denkt dat een compacte tent betekent dat je je liggend in je tentje om moet kleden, bewijst deze tent het tegendeel. We blijken namelijk al snel de grootste tent van de hele camping te hebben.

De Adventuretent heeft een voortent van 195 cm hoog waarin de meeste mensen goed kunnen staan. De voortent is ook ruim genoeg om in te zitten als het slecht weer zou zijn. En zoals adventuretenten.com belooft: zelfs je motor kan hier binnen staan! 

Het slaapgedeelte is iets lager en loopt verder af naar de achterzijde van de tent. De binnentent is geschikt voor 2 personen. Heel fijn is dat je aan het hoofd-/voeteneinde van je slaapmatje nog ruimte over hebt voor bagage.

Ondanks de grootte van de tent, is de verpakking compact en licht van gewicht (ongeveer 6 kilo). Toch zal het niet op iedere motor even gemakkelijk zijn om zowel de tent als andere bagage mee te nemen op reis. De verpakking van 26x26x63cm neemt veel ruimte in beslag op je motor. Houd hier rekening mee als je bijvoorbeeld ook nog stoeltjes, een tafeltje, kookspullen enzovoort mee zou willen nemen. Reis je met twee motoren dan kan je de bagage natuurlijk over beide motoren verdelen.

Leestip: hoe pak je handig je motortas in?

Eenvoudig opzetten van de tent

Het systeem van de tent is eenvoudig en ook de minder ervaren kampeerder zal deze tent moeiteloos op kunnen zetten. Er zijn drie lichtgewicht aluminium tentstokken die je in elkaar schuift en vervolgens in de boog met dezelfde kleurmarkering schuift. Één zijde van de boog waar je de stok in schuift is dicht, dus de stok kan er maar op één manier in. Het uiteinde van de stok borg je door de punt in een oogje te steken. Hiervoor is opvallend weinig kracht nodig, dit kan echt iedereen.

Het opzetten van de tent zal je met zijn tweeën moeten doen. Één persoon tilt de bogen op, terwijl de ander de haringen in de grond slaat. Tijdens onze test waaide het erg hard, waardoor we zelfs een derde persoon nodig hadden om de tent overeind te krijgen. Door het grote oppervlak van de tent, vangt deze namelijk veel wind. Gelukkig meldde zich al snel een vrijwilliger en is het ons gelukt de wind te trotseren.

Er zijn voldoende lichtgewicht aluminium haringen meegeleverd die we met ons zelf meegebrachte hamertje zonder moeite in het zachte gras slaan. We slaan de tent rondom vast en maken met deze wind dankbaar gebruik van de vele scheerlijnen om de tent extra stevig te bevestigen.

Voor vertrek is het goed om te weten op wat voor ondergrond je gaat kamperen. Mocht je namelijk op rotsachtige ondergrond gaan staan, dan zal je wel rotsharingen aan moeten schaffen. De meegeleverde aluminium haringen zijn daarvoor niet geschikt. 

Zodra de buitentent staat, kan de binnentent er eenvoudig in gehangen worden. Een op maat gemaakt grondzeil is optioneel, maar zeker aan te raden. 

Last van doorlekkers?

De weergoden hadden de ultieme test voor de Adventuretent bedacht. Na de harde wind kregen we ‘s nachts ook nog flinke buien op ons dak. Toch spannend, als je die dikke druppels op het doek hoort vallen. Blijft alles wel droog?

De buitentent heeft de regentest goed doorstaan en vertoonde geen lekken. In het slaapgedeelte lagen we gelukkig droog en hebben we met een gerust hart kunnen slapen. 

De volgende ochtend bleek toch dat we er niet helemaal zonder natte voetjes van af zijn gekomen..

We hebben een bij de Adventuretent verkrijgbaar plat grondzeil gebruikt, dat aan de buitentent bevestigd kan worden door middel van haakjes. Opvallend is dat de buitentent daar niet evenveel oogjes voor heeft, waardoor het zeil niet overal gemakkelijk te bevestigen is. 

Ondanks dat dit grondzeil wat kleiner is dan de buitentent, is er water op gekomen onder de binnentent (slaapgedeelte) en in de voortent, waardoor enkele spullen nat zijn geworden. We vermoeden dat dit door de harde wind komt, die het water onder de buitentent door heeft geblazen. Gelukkig is er voor de voortent een grondzeil met opstaande rand verkrijgbaar, waarmee je dit kunt voorkomen.

Wat maakt deze tent zo bijzonder?

De buitentent heeft 2 zijdeuren, een flinke voordeur en een achterdeur. De voordeur kan met tentstokken (optioneel) dienen als luifel. Doordat de tent rondom in- en uitgangen heeft maakt het niet uit hoe je de tent neerzet of waar je je spullen neer legt, je kiest gewoon de ingang die voor jou fijn is. 

Ook de binnentent heeft een voor- en achteruitgang. Je hoeft dus ‘s nachts niet over elkaar heen te kruipen als je uit de tent wilt. De voorzijde van de binnentent bestaat zelfs uit een dubbele in-/uitgang, wat een beetje onlogisch lijkt aangezien de matrassen zijwaarts liggen. Het lijkt ons handiger als je de matjes in de lengte zou kunnen leggen. Hierdoor zou de voorkant van de binnentent praktischer zijn als in- en uitgang, vooral wanneer je de achterste opening niet gebruikt. Helaas is dat met de afmeting van de binnentent niet haalbaar (240 breed en 155 cm diep). 

De binnentent heeft een gaas achter de deur zodat je kunt ventileren zonder dat er vervelende insecten binnen komen. Verder zijn we blij met de opbergvakjes aan beide zijden van de binnentent, zodat je waardevolle spullen gemakkelijk binnen handbereik kunt opbergen.

Stel je eens voor..

De vogeltjes fluiten en het wordt langzaam licht, je wordt rustig wakker met het geluid van een kabbelend beekje op de achtergrond. Je komt omhoog van je matje in je tent, ritst de binnentent open en ziet je motor veilig in de tent staan. Vervolgens sta je op, rekt je uit in de voortent en zodra je de voortent open ritst zie je de zon tussen de bomen opkomen. Het wordt een mooie dag! 

Wij hebben heerlijk geslapen in de Adventuretent en vinden de tent ideaal voor motorrijders die comfortabel willen kamperen. Niet alleen door de stahoogte, maar ook door de fijne binnenruimte waar je al je spullen in kwijt kan. Wel is het belangrijk dat je rekening houdt met de verpakkingsgrootte afhankelijk van de bagageruimte op je motor. De tent is ook iets minder geschikt voor wie op doorreis gaat, omdat je toch wel even nodig hebt om de tent goed op te zetten en af te breken. 

We raden aan het optionele grondzeil met opstaande rand erbij te nemen en afhankelijk van waar je naar toe gaat ook rotsharingen aan te schaffen. Daarna hoeft niks je meer in de weg te staan voor een super fijne vakantie!

De Adventuretent is verkrijgbaar via adventuretenten.com vanaf € 399,-
Daarnaast tevens verkrijgbaar bij Quispel motoren in Deurne