EventsMotornieuws

Moto Guzzi Open House: Zet deze op je bucketlist!

Een keer per jaar zet Moto Guzzi vol trots zijn fabrieksdeuren open voor al zijn fans tijdens de Moto Guzzi Open House. Motormeiden was er dit jaar bij in Italië! Samen met wel meer dan 30.000 fans hebben we genoten van de rijke historie van dit Italiaanse motormerk, maar ook hebben we ons vergaapt aan de gloednieuwe motoren en het exclusieve kijkje achter de schermen. 

Redactie: Richelle van der Mijden

Mandello del Lario ademt Moto Guzzi

Gelegen aan het Comomeer, ligt het hart van Moto Guzzi in het pittoreske dorpje Mandello del Lario. De motoren worden hier al sinds 1921 geproduceerd. Het dorp ademt Moto Guzzi! De motoren rollen hier van de fabriek naar de rest van de wereld en eens per jaar is er een groot festival waarbij alle deuren open staan. Ook zie je dat het hele dorp in het teken staat van dit merk: de motoren staan in etalages van winkels en overal zie je wel iets terug van motoronderdelen. Tijdens de Open House staat elke straathoek in het dorp wel een bijzonder model, een geweldig gezicht! Er is zelfs een heel museum ingericht met oude Moto Guzzi’s waar je ook het eerste prototype uit 1919 kunt bewonderen.

De fabriek

Voordat we een kijkje nemen in de fabriek lopen we eerst wat verder het dorp in, hier is namelijk nog het atelier waar het in 1919 allemaal begon. Het is alsof we in een tijdmachine zijn gestapt, alles is nog intact, het gebouw, de werktuigen en het gereedschap, ook onze passievolle, Italiaanse gids lijkt zo uit die tijd te komen en vertelt ons in geuren en kleuren alsof hij er zelf bij was. Het museum en atelier is overigens het hele jaar te bewonderen, met of zonder gids.

Vroeger en nu

Wanneer we weer terug zijn bij de fabriek, blijven we heen en weer geslingerd worden tussen het verleden en het heden. We gaan naar binnen bij de “oude” ingang, die moest verbouwd worden omdat de moderne vrachtwagens die in opkomst waren er niet meer doorheen konden. Fascinerend is de techniek van Moto Guzzi, zij waren de eerste fabriek met een eigen windtunnel en deze is buiten nog steeds te bewonderen. Tegenwoordig heeft bijna ieder motormerk zijn windtunnel om o.a. te kijken hoe de luchtstromingen lopen. Wanneer we de fabriek in lopen zien we tientallen motoren op de lopende band staan. Een prachtig gezicht. 

Festival feeling

De Open House voelt gezellig aan, bezoekers komen hier dan ook jaar in jaar uit met hun gezinnen. Geen plekje in de fabriek is geheim, de trotse Italianen laten graag zien waar ze aan werken echt het hele dorp is in de ban van dit merk. Niet zo gek, want door de Moto Guzzi is het kleine dorp op de kaart gezet. Tussendoor kun je nog een hapje en een drankje halen bij de foodtrucks die op het terrein staan, terwijl je de nieuwste modellen die daar uitgestald staan kunt bewonderen. Genoeg van het kijken? Uiteraard kun je ook een testritje maken en dat hebben wij uiteraard gedaan op de Moto Guzzi v7iii stone, lees hier de review. Echt de moeite waard om te doen!

Het museum

Wil je de gehele geschiedenis en ontwikkeling van dit mooie Italiaanse merk zien? Dan moet je zeker een bezoekje brengen aan het museum bij de fabriek in Mandello del Lario. Je vindt hier het prototype, verschillende racemodellen, maar ook motoren die door de politie zijn gebruikt. Kortom, zeker een bezoekje waard! Kijk hier voor de openingstijden.

Het festival is ieder jaar rond september, houd de website goed in de gaten voor de actuele data.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *