InspirerendMotornieuws

Christa (26) is motoragente: ‘Wij doen zoveel meer dan boetes schrijven’

Motorrijden voor je werk? Wat is er nou mooier om van je hobby je beroep te maken?! De 26-jarige Christa is sinds 1,5 jaar motoragent bij de eenheid Amsterdam. Ze maakt hier veel bijzondere dingen mee,  en dat is echt niet alleen mensen op de bon slingeren. Lees het inspirerende verhaal van deze powervrouw.

Hoe lang werk je al bij de politie?
Sinds 2010, werk ik als hoofdagent bij de politie. Ik ben werkzaam op een basisteam waar ik voornamelijk noodhulp (112 meldingen) draai.

Sinds wanneer ben je motoragent?
Sinds maart 2017 ben ik ook motorrijdster. Ik heb hier de OBMS (opleiding basis motorsurveillant) voor gevolgd. Daarnaast kan je je ook specialiseren in de SMM (Surveilleren met motorfiets) en VTB (verkeerstechnisch begeleiden).

Foto politie motor
Met deze motor kan Christa binnenkort lezen en schrijven, dit zijn de nieuwe dienstmotoren van de politie Yamaha MT07 Tracer

Hoe ben je in aanraking gekomen met motorrijden?
Motorrijden leek mij altijd “wel leuk” en dus vroeg ik voor mijn twintigste verjaardag een rijles cadeau. Mijn moeder leek dit echter te eng en zag dit niet zitten. Tja, dan moet je net mij hebben. Des te harder iemand nee zegt, des te meer reden ik heb om het juist wel te doen. En dus zat ik enkele dagen later op de lesmotor, op eigen kosten uiteraard.

Waarom wilde je als motoragent aan de slag gaan?
Ik werk op een basisteam waarbij je verschillende diensten draait. Noodhulp (112 meldingen), surveillance, aangiftedienst etc. Motoragent is een extra “applicatie” dat je erbij kan doen. Je bent als motoragent veel breder inzetbaar en je hebt veel vrijheid.

Kon je gelijk die opleiding motoragent doen?
Ik heb  drie jaar op een wachtlijst gestaan, tot ik in maart 2017 eindelijk in aanmerking kwam om de opleiding in te gaan. En laten we eerlijk zijn, wat is er nou mooier om van je hobby je beroep te maken, of een vorm van.

Hoe gaat zo’n traject om uiteindelijk motoragent te worden?
Je begint met een intake van twee dagen. Tijdens deze dagen wordt er gekeken of je het in je hebt om motoragent te worden. De “gewone” bijzondere verrichtingen komen aan bod, crossmotor rijden en motorgymnastiek..

Wat zeg je nou? Motorgymnastiek?
Ja, benen op het zadel, benen aan één kant van de motor, rijden over stoepjes, motorwiphellingen. Als je geschikt wordt geacht ga je de opleiding in, die drie weken duurt.

bijzondere manoeuvre politie

Ok, drie weken opleiding, wat krijg je nog meer voor je kiezen?
Tijdens de opleiding leer je hoe je een weg moet “lezen”, verplaatsingen op de weg, rijden met duisternis, stop- en volgtekens geven, remoefeningen, rijden met vrijstelling en gebruik van optische en geluidssignalen.

Hoe ziet het examen eruit?
Uiteindelijk doe je examen in “rijden bij duisternis” en het rijden van een toestemmingsrit. Een rit waarbij er gebruik wordt gemaakt van optische en geluidssignalen, dus met sirenes. Alle vaardigheden die je in de voorafgaande weken hebt geleerd, komen in de examens aan bod.

Wij vonden de bijzondere verrichtingen al moeilijk, welke bijzondere manoeuvres moet jij nog meer kunnen als agent?
Motorrijden is op zichzelf al een bezigheid waarbij je moet kunnen schakelen en multitasken. Als motoragent is dit nog net even meer het geval. Als je bijvoorbeeld in een achtervolging zit, kan het voorkomen dat je over voetpaden, trappetjes of gras moet rijden. Tegelijkertijd moet je opletten voor het overige verkeer en als het even kan, je informatie en positie door blijven geven over de portofoon, voor de andere collega’s. Mannelijke motoragenten bewijzen dus eigenlijk dat mannen ook kunnen multitask-en. Sorry dames.

motoragente
Trapje af met de motor

Waar heb je het langst over gedaan bij de opleiding?
Ik heb de opleiding niet als moeilijk ervaren, maar ik heb wel een hoop geleerd. Tijdens de opleiding moet er een parcours gereden worden binnen 2.30 minuut. Hierbij moet je opstappen op de motor, slalommen, tussendoor in rap tempo op- en afstappen, slalommen op een helling, weer terug naar het beginpunt rijden en zo snel mogelijk weer de motor parkeren. Uiteindelijk gewoon gehaald, maar blijft toch altijd even spannend. Daarnaast scheelt het ook dat je les krijgt van instructeurs die kunnen lezen en schrijven met de motoren.

Hoe ziet een dag van een motoragent er eigenlijk uit?
Als ik een dienst op de motor zit, dan surveilleer ik in de wijk. Ik kijk of er overtredingen worden gepleegd, controleer personen en voertuigen en rij meldingen van de meldkamer mee. Daarnaast kan ik ook een alcohol- of snelheidscontrole houden. Je hebt zoveel vrijheid, dat je zelf je dienst kan invullen. Het leuke is dat je van te voren niet weet wat de dag je brengt. Het is hollen of stilstaan.

Welk moment zal je niet snel vergeten in je loopbaan?
Dat is lastig. Het klinkt misschien raar, maar van veel dingen sta ik niet meer te kijken. Lijkvindingen, zelfdodingen, zware aanrijdingen, ik heb het allemaal gezien. Maar ze blijven (gelukkig) niet echt bij.

motoragente christa

Wat zou je nooit meer vergeten toen  je motoropleiding volgde?
Een motor gerelateerde casus die mij bij is gebleven, stamt uit mijn motor opleiding:
Ik kwam ten val en mijn motor ging er zonder mij vandoor op het circuit. Het scheelde niet veel of hij was in de waterbak terecht gekomen. Iedereen lachen, maar ik wilde het liefst de rest van de dag mijn helm ophouden. Ook wij maken fouten..

Hoe blijven jouw skills up-to date?
Elke drie jaar moet je een Politie Rijvaardigheidstraining (PRVT) volgen voor de auto en (indien je een motorrijder bent) motor. Tijdens deze training wordt er gekeken of je nog het niveau beheerst die nodig is om te mogen rijden. Daarnaast kan je tijdens je dagelijkse werkzaamheden je competenties ook onderhouden (kort keren, trappetje rijden).

politieagente

En is er een leeftijdslimit aan motoragent?
Er is geen leeftijdslimiet. Als jij op je 65e alle toetsen: schiet- theorie-, aanhoudings- en zelfverdedigingstechniek- en de fysieke toets nog haalt, mag je gewoon je werk uit blijven oefenen.

Wat is de kracht van een agent op de motor
Een motoragent is vaak sneller ter plaatse, omdat je je makkelijker door het verkeer kan bewegen. Bij een achtervolging waarbij de verdachte te voet of per scooter/motor er vandoor gaat, rijdt een politieauto zich soms klem als er bijvoorbeeld paaltjes staan. Met de motor heb je daar geen last van en kan je dus bijna altijd je weg vervolgen. Daarnaast word je vaak ingezet voor alcoholcontroles en evenementen. Met de motor kan je makkelijker door de drukte heen om nog even snel achter die auto aan te gaan die je op het oog had.

Heb jij als motoragent veel te maken met agressie in het verkeer
Nee, gelukkig nog niet meegemaakt. Ik krijg juist een hoop positieve reacties. In eerste instantie denken mensen altijd dat ze met een man te maken hebben als ik mijn helm nog op heb. Zodra mijn helm af gaat of ze het staartje eronder vandaan zien komen, zijn ze verbaasd. Het blijft blijkbaar toch iets bijzonders, een vrouw op een motor. Op een politiemotor is dan helemaal een uitzondering. Het is dan ook altijd makkelijk contact maken als ik op de motor zit.

vrouwelijke motorpolitie

We zien nog steeds meer mannen dan vrouwen als motoragent, hoe komt dat?
Sowieso werken er meer mannen dan vrouwen bij de politie. Van de vrouwen die er werken zijn er maar weinig die een motorrijbewijs hebben. En de vrouwen die wél een motorrijbewijs hebben, moeten ook nog maar tijdens het werk op de motor willen zitten. Sommige vinden het niet prettig, omdat je veel alleen op pad bent en op jezelf aangewezen bent. Daarnaast moet je tijdens weer en wind rijden. Je kan moeilijk een hele dienst binnen zitten, omdat het buiten regent of koud is.

Met welk vooroordeel over motoragenten ben je echt helemaal klaar mee?
Niet specifiek motoragenten, maar agenten in het algemeen: Dat we alleen maar bonnen schrijven en de verkeersregels aan onze laars lappen. Wij doen zoveel meer dan boetes schrijven. Aanrijdingen, zelfdodingen, reanimaties, mishandelingen, vermissingen et cetera zijn helaas soms wekelijkse kost. Bonnen schrijven is maar een klein onderdeel van ons werk.

En het zomaar door rood rijden?
Wij rijden vaak “zomaar door rood”, volgens de burger. Wij hebben echter vrijstelling van het RVV. Als er bijvoorbeeld een inbraak in een woning gaande is, rijden wij daar zonder optische en geluidssignalen heen. Anders hoort de inbreker ons aankomen. Aangezien wij er wel snel willen zijn, rijden wij met onze vrijstelling door rood. En dan kan het voor een burger raar overkomen.

motoragente christa
Christa op haar eigen motor een Yamaha TDM 900 (Prive)

Wij weten eigenlijk nooit of je nou moet groeten naar een motoragent of niet?
Gewoon doen! We blijven immers motorrijders onder elkaar. Ik zwaai in ieder geval terug!

Rij je naast je werk ook nog gewoon zelf motor of ben je er dan helemaal klaar mee?
Ja, naast mijn werk rijd ik nog op mijn eigen motor. Al moet ik toegeven dat als ik een paar dagen op mijn werk motor heb gereden, ik privé m’n motor soms niet meer kan zien. Aan de andere kant, privé kom ik natuurlijk op veel mooiere plekken dan tijdens mijn werk, waar ik alleen in mijn werkgebied rij.

Wil je niets missen? Volg Motormeiden ook op facebook en instagram! Heb je ook een bijzonder verhaal? Tip de redactie: info@motormeiden.tv

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *