AllesTravel

Motorrijden in Roemenië: ‘Geweldige uitzichten, haarspeldbochten en puur genieten’

Laat je betoveren door de schoonheid en het avontuur van Roemenië. Motormeid Roshni (36) mailde ons met haar geweldige reisverhaal over Roemenie, dat vol met leuke tips staat om er met de motor te rijden! Ga met de motor over de mythische Branpas, de betoverende Transalpina met zijn mooie haarspeldbochten of bezoek het stadje Timisoara, waar je terug gaat in de tijd en waar Oostenrijk-Hongarije nog samen een waren. In dit reisverslag lees je tips voor een memorabele motorvakantie naar Roemenië. Voor iedere avonturier die nog op zoek is naar het echte avontuur. 

Redactie: Tessa Deurloo
Interview met: Roshni Sharma / Rijdt een Yamaha MT-07 

Hoe lang heb je al een motorrijbewijs (ben je een ervaren motorrijder)?
 Ik heb al bijna twintig jaar een motorrijbewijs. Ik ben begonnen met motorrijden op een 100 cc motorfiets, in India. Tijdens die twintig jaar heb ik veel gereisd door zowel India als Europa. Ook ben ik de eerste vrouw die solo door heel India is gereden, van Kanyakumari tot Kashmir. Dat is van van zuid naar noord.

Hoe lang duurde je tocht naar Roemenië? De hele reis duurde twintig dagen.
Ik ben begonnen in Amsterdam en ben via de snelwegen in Duitsland, Oostenrijk, Slowakije, en Hongarije en na een reis van 2000 km naar de Roemeense stad Timișoara gereden, vlak bij de grens met Roemenië. Zoals je je wel kan voorstellen, waren de snelwegen erg vermoeiend, zeker omdat het geen toermotorfiets is. Windvlagen en pijnlijke heupen, dat was echt niet fijn, maar toen ik eenmaal in Roemenië aankwam, werd dat anders. Door de mooie dorpen, bergen, bergpassen en mooie kloosters was het makkelijk om de pijn te vergeten.

Highlight in Roemenië

Laten we maar meteen met de highligts beginnen. Heel Roemenië is een mooi land, maar wat ik het mooiste vond, is toch de Transfăgărășan, of ook wel DN7C (Nationale weg 7c) genoemd. De weg loopt dwars door het Făgărașgebergte, het hoogste gebergte van Roemenië, dat deel uitmaakt van de Zevenburgse Alpen (2000m). Hij verbindt daarmee de landsdelen Transsylvanië en Walachije. Dat was dus letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van mijn reis.

De mooie verhalen kloppen. Geweldige uitzichten, haarspeldbochten en het meer bovenop waren absoluut de moeite waard. Zet deze dus op jouw bucketlist! Tip: Door de enorme hoogte is de Transfăgărășanpas dicht van oktober tot begin juni wegens sneeuwval.

Beren op de weg?

In heel Europa is Roemenië de enige plek waar je beren in het wild tegen kan komen, en je denkt misschien dat dat niet zo gauw gebeurt, maar je zal ze echt zien langs de weg! Roemenie heeft de grootste berenpopulatie van Europa. Terwijl ik aan het rijden ben zie ik verschillende bruine beren, en niet alleen in de spreekwoordelijke zin, ze lopen er echt. Een hele bijzondere ervaring. En maak je geen zorgen, van een afstandje zijn ze erg schattig, en ze zullen je niet zomaar aanvallen.

Waarom Roemenie?
Roemenië heeft mij altijd aangetrokken, met bijvoorbeeld de aantrekkingskracht van de Transfăgărășan en de Karpaten. De Karpaten is ook weer een prachtig hooggebergte in Midden-Europa en ligt o.a in Roemenie, Polen en Tsjechië. De Karpaten vormen een halfcirkelvormige bergketen met een lengte van bijna 1500 kilometer. Je kunt je dus volledig laten gaan. In het zuiden van de Karpaten eindigt de keten bij de IJzeren Poort op de grens tussen Servië en Roemenië. In het centrum van de cirkel ligt de Pannonische vlakte, wat vroeger ooit een enorm stuk zee was.

De spreekwoordelijke beren op de weg om naar Roemenie te gaan
Ondanks de prachtige gebieden en dat ik de reis in mijn hoofd al helemaal had uitgestippeld, durfde ik het lange tijd niet aan om te gaan. Dit vanwege verhalen van andere motorrijders. Toch wilde ik gaan, en als ik mijn zinnen eenmaal ergens op heb gezet, zet ik door!

Waarom twijfelde je erover om naar Roemenië te gaan?
Anderen raadden het mij af om naar Roemenië te gaan, “Er zijn zoveel mooie plekken in Europa, waarom specifiek Roemenië?“. Ook zou het onveilig zijn voor een vrouw om alleen te gaan, en je moet goed op je spullen passen, zodat ze niet gestolen worden. Verder zouden de mensen gevaalrijk rijden, en daar ben ik het mee eens, want dat heb ik zelf ook meegemaakt. Maar de rest van de verhalen kloppen niet.
Transfăgărășan met zijn mooie haarspeldbochten. Je mag er maximaal 40 km/pu. Harder gaat ook niet.

De stap genomen om te gaan
De zadeltassen van mijn mooie Yamaha MT-07 zijn volgeladen met spullen die ik nodig zou hebben. Op weg naar Timișoara. Timișoara is een stad in het westen van Roemenië en erg leuk om te bezoeken! Een reis van drie dagen van zo’n 2000 km, en hoewel vermoeiend, was er altijd dat lichtpunt van de Karpaten aan de horizon want at moet je toch wel echt ontdekken als motorrijder!

Hoe regelde je je overnachting?
Ik sliep in verschillende hotels, het was een beetje afhankelijk van de afstand die ik die dag zou afleggen. Mijn man plande dat allemaal voor mij, dus daar hoefde ik me geen zorgen over te maken 🙂 Ik vertelde hem wat ik die dag van plan was en dan boekte hij een B&B voor me.

Hoe ben ben je jouw motorreis begonnen?

Vanuit Timișoara verkende ik de omliggende Roemeense dorpen, de Transalpina, Branpas en de sprookjesachtige Transfăgărășan. Brasov trok me aan met haar charisma, en het was geweldig om in Sibiu Enduro te rijden. Ook het bezoek aan de stad Arad is de moeite waard. Al duizenden jaren wordt de omgeving van Arad bewoond. De stad werd in de 11e eeuw voor het eerst genoemd en lag toen in het Hongaarse rijk. Arad heeft prachtige historische architectuur een echte bezienswaardigheid.

Hoe heb je die Enduro geregeld/voor elkaar gekregen
Ik wist al dat offroad en Enduro rijden geweldig is in Roemenië. Ik heb online gezocht en toen heb ik meteen een sessie geboekt. Het was heel leuk om te doen, maar wel erg hectisch.

Reis met mij mee door:

– Timișoara
– De betoverende Transalpina
– De mythische Branpas
– De poëtische Transfăgărășan
– Het levendige Brasov
– De adrenalinde-opwekkende Enduro van Sibiu
– De rijke geschiedenis van Arad
– De landelijke charme van Roemeense dorpjes

Motortips om Roemenië te bezoeken

Zijn jullie er klaar voor om Roemenië te ontdekken? Graag geef ik ook nog mijn tips met jullie mee. Zodat je de juiste beslissingen kan maken.

– De wegen zijn niet in topconditie, maar dat draagt juist bij aan de uitdaging
– De lokale bevolking rijdt hard, en rijdt je ook hard voorbij
– Het weer in de bergen kan snel veranderen, dus zorg voor een passende uitrusting
– Kies je moment: de bergpassen zijn het best berijdbaar van juni tot september, afhankelijk van het weer
– Voor de vegetariërs onder ons, de Roemeense keuken bevat veel vlees, dus houd hier rekening mee
– Een mooie meevaller voor motorrijders: vignetten zijn niet nodig!
– Er zijn niet veel snelwegen, maar wel veel vrachtwagens, houd dit in het achterhoofd
– Op het platteland kan de taalbarrière lastig zijn, maar een glimlach helpt altijd

 

Als mijn reis over de wegen van Roemenië je heeft geïnspireerd en je meer wil weten? Mag je mij ook altijd een mailtje sturen (wel in het engels) | Roshni: erroshni1988@gmail.com