AllesRijtestenTravel

Motortest: KTM Super Adventure S 1290 – Showpony voor supernerds en businessbabes

Is het een trein? Is het een vliegtuig? Is het een tank? De KTM Super Adventure S 1290 is zoveel meer dan een avontuurlijke motorfiets; het is een juweeltje uit het topsegment van luxe motorrijden en niet in een hokje te plaatsen. Met zijn imposante verschijning en duizelingwekkend veel geavanceerde instelmogelijkheden, biedt deze high performance motor meer dan je voor mogelijk houdt op twee wielen. Met zijn strakke en gespierde body, in de karakteristieke zwart-oranje KTM accenten, trek je net zoveel bekijks als de bolide van Max Verstappen. 

Redactie: Jasmijn Moerman | Lengte 1.84 | Motor: test heel veel motoren, geen in bezit.

Wat gaan we doen met de KTM Super Adventure S 1290?

Namens Motormeiden neem ik (Jasmijn) de KTM Super Adventure S 1290 een week lang mee door Duitsland en Polen op een reis vol ontdekkingen. We gaan ermee offroad, kamperen en lange stukken autobahn pakken. Alles wat je maar kan bedenken om deze joekel van een motor te testen, want hij is groot in alle opzichten! In dit testverslag lees je mijn ervaring met deze unieke, knotsgekke, heerlijke en ondefinieerbare motor.

Bij KTM Benelux krijg ik een uitgebreide uitleg over wat de KTM Super Adventure S van, als je alle opties aanvinkt, bijna 30.000 allemaal te bieden heeft. Na ruim een uur uitleg begrijp ik dat dit vooral een motor lijkt voor tech-nerds en vertelt men, tussen neus en lippen door, dat veel zakenlui deze dikke motor vooral voordelig in de boekhouding steken om er vervolgens mee te showen en over te kunnen opscheppen. Maar deze motor is zoveel meer dan dat! 

Na ruim een week toeren, offroad rijden en racen door Duitsland en Polen, vraag ik mij nog steeds vol verbijstering af wat ik nu eigenlijk mee heb gekregen en waar de Super Adventure S voor gemaakt is. Lees mijn (h)eerlijke motortest!

Saaiste testverslag ooit

Bij de overdracht van de motor door KTM Benelux wordt er uitgebreid de tijd genomen om mij alles uit te leggen over deze motor. Vol goede moed probeerde ik alles op te slaan. “Ja ja, dat onthoud ik allemaal wel.” But girl, was I wrong! Na een dik uur gepassioneerde toelichting door de KTM techneut, hadden we nog steeds niet alle instellingen behandeld. Mijn hoofd tolt ervan. De demo motor die ik meekrijg, beschikt over een optioneel uitgebreid softwarepakket dat zelfs nóg meer maatwerkaanpassingen biedt dan de standaard al duizelingwekkende mogelijkheden. 

Als ik alle features zou beschrijven, zou dit het saaiste Motormeiden testverslag ooit worden. Vergeef me als ik een paar features oversla. In deze motortest benoem ik voornamelijk de eigenschappen en functies van de KTM Super Adventure S die mij, als motorliefhebber, maar geen über nerdy motormeid, het meeste zijn opgevallen. 

Voor alle technische specificaties raad ik je aan de website van onze ambassadeur KTM te raadplegen.

Eindeloze keuzes

Deze KTM Super Adventure S is een soort mega computer. Eentje waar je als een ware systeembeheerder werkelijk elke instelling kunt en mag wijzigen. Vrijwel alle parameters kan je handmatig naar eigen wens tweaken: de gasrespons, mate van traction controle, de demping van de voorvork en schokdemper, gevoeligheid van de slipper clutch, ACC distance. En dan vergeet ik waarschijnlijk nog minstens dertig functies. 

Een aantal voorbeelden van de hoeveelheid keuzes die de KTM Super Adventure S je geeft

  • De Preload-adjuster. Hiermee stel je in hoe strak de vering (WP Semi-actieve suspension) moet staan, afhankelijk van de bagage achterop. Op andere moderne motoren krijg je dan vaak iets van 3 voorgeprogrammeerde standen gepresenteerd. Op deze Super Adventure S krijg je er daar maar liefst 6 extra variaties bij.
  • De instellingen van het 7” TFT-scherm beslaan alleen al zo’n 100 pagina’s van de totaal 199 pagina tellende handleiding. Deze is trouwens wel heel handig en snel terug te vinden in de KTM Connect app.
  • Met het optionele extra softwarepakket heb je keuze uit maar liefst 8 standen waarmee je de demping van de schokdemper kunt bepalen.  
  • KTM Connect app: Met deze app verbind je via bluetooth ook je telefoon en muziek met het scherm, en kun je, naast het ontvangen van telefoonmeldingen en ritgegevens, ook (gratis) navigeren op basis van ‘bolletje-pijltje’-routes. Bluetooth-headsetje op, en gaan dus!

Übernerds

Op het eerste gezicht lijkt de KTM Super Adventure S vooral aantrekkelijk voor übernerds. Maar gelukkig vind je ook snel de veelgebruikte settings zoals rijmodi, ABS en Adaptive Cruise Control via de grote knoppen op het stuur. Een slimmigheidje dat KTM heeft ingebouwd op het stuur, is een ‘custom switch’. Dit zijn 2 knoppen waar je jouw meest gebruikte instellingen aan kunt toewijzen. 

Wat wil deze motor zijn?

Deze motor is niet in een hokje te stoppen en heeft van alles héél erg véél. Het is letterlijk een klasse apart. Een machtig ondefinieerbaar beest: een betere beschrijving heb ik er nog niet voor kunnen bedenken. Ik neem jullie mee in mijn zoektocht, dan snap je mijn struggles:

De S staat voor?

De ‘S’ achter Super Adventure S staat voor Street. Dan moet het wel ‘gewoon’ een straatmotor zijn toch? De aangemeten allround Mitas Force-R banden zijn voor 80% geschikt voor op de weg, maar zijn zeker ook niet vies van een grindweg hier en daar. Deze motor straalt ook uit dat hij meer kan dan de straat alleen.

Is het een allround toermotor dan? Nee, het karakter van deze KTM is te wild en heerlijk edgy om enkel toermotor genoemd te worden. 

De V van Vloeistofgekoelde V-Viertakt?

Voeren zijn sport en race eigenschappen de boventoon? Er staan tenslotte drie keer de woorden ‘ready to race’ op zijn lekkere lijf getatoeëerd? Racen kan en wil hij als geen ander. Op deze motor heb ik mijn PR verbroken wat betreft topsnelheid op de openbare weg, 195 km/h zonder een greintje angst of trilling (de topsnelheid van de S is 250km/h). Met de vloeistofgekoelde V-viertakt tweecilinder, 1300cc en 160PK onder het zadel ligt het enkel aan de dikte van je onderbroek hoe hard je wilt gaan. Deze KTM laat je bijna letterlijk vliegen. Maar toch, vanwege onder andere de rechte zithouding is de sportclassificatie wat mij betreft te beperkt. 

De O van Offroad?

Offroad kan de Super Adventure S zeker wel, maar ik vind hem te zwaar en stug in de vering om hem met een vertrouwd gevoel van de weg af te sturen. De stugheid wordt zeker minder na tweaken met behulp van de Rally- of Offroad modus, maar alsnog blijft de KTM ietwat strak gespannen. De Mitas sokken zijn me ook net wat te slick voor grindpaden.

Daarbij werkt het gewicht van 220 kilo voor een gemiddelde Motormeid niet heel lekker mee om te kunnen beteugelen op minder hard wegdek. Daar zou je de offroad variant, de KTM Super Adventure R (Rally), beter voor kunnen pakken, welke onder andere beschikt over 21“ en 18” spaakwielen i.p.v. de 19” en 17” gegoten wielen op de S. 

Showpony

Tijdens mijn motortrip kan ik niet anders dan opmerken dat de KTM Super Adventure S 1290 een ware blikvanger is. Waar ik ook ga, trekt deze motor bewonderende blikken en nieuwsgierige ogen. Nooit eerder heb ik op een motor gezeten waarbij zoveel nekken werden verrekt als ik langsreed, door zowel motorrijders als autobestuurders. Vol bewondering checkten ze de hot body van deze showpony. Dat er daarbij ook nog een motormeid onder de helm vandaan kwam, deed hun ogen haast uit de kassen ploppen. 

Op een onbewaakt moment, kon een bewonderaar het zelfs niet laten om zijn hand liefkozend over het zadel te laten glijden, alsof hij even letterlijk wilde voelen wat de KTM Super Adventure S 1290 belichaamt. Een andere voorbijganger benaderde mij met een glimlach van oor tot oor en vertelde met opwinding dat dit zijn absolute droommotor is. 

Slimme USB-aansluiting in Dashboardkastje

Een feature die ik niet eerder ben tegengekomen op een motor is een USB-aansluiting in een daadwerkelijk dashboardkastje! Hoewel handig, merkte ik wel op dat het doosje misschien wat aan de kleine kant is voor grotere telefoons. Mijn Iphone 12 Mini pastte er nog nét in. Niettemin biedt het een handige manier om apparaten op te laden en te verbinden, vooral tijdens langere ritten. Tijdens het wildkamperen in Polen met de KTM, werd er gretig gebruik van gemaakt na het leeglopen van alle oplaadbare elektronica. 

Adaptive Cruise Control

Activeer je de Adaptive Cruise Control (ACC), die dus zelf de afstand tot je voorganger bewaakt: dan heb je geen handen meer nodig om de KTM Super Adventure S te besturen. Je hoeft, met ACC geactiveerd, niet eens het gas dicht te draaien om terug te aaien naar een lagere versnelling. 

Uiteraard is er ook weer wat te tweaken in de Adaptive Cruise Control, namelijk de afstand die je prefereert waarbij de Super Adventure S gas terugneemt: van heel kort tot heel lang af van je voorganger. Je krijgt daarnaast ook de mogelijkheid om te cruisen zonder de adaptive eigenschappen. 

 

Keyless start

Handen los lijkt een rode draad op de KTM Super Adventure S. Deze motor start je namelijk keyless! Komt je sleutel in nabijheid van de motor, dan kun je ‘m starten. Druk bij het parkeren op een knopje op het stuur, en hij springt op stuurslot. De sleutel houd je in je zak! 

KTM Automatische richtingaanwijzer (ATIR)

Waar je ook geen vinger meer voor nodig hebt, is voor het uitzetten van het knipperlicht. Deze gaat namelijk na 10 seconden of 150 meter rijden automatisch uit. 

Put your hands up!

Met 140 km/h over de autobahn in Duitsland begon ik aan een inhaalactie uit met mijn handen zwevend boven het stuur. Ik voltooide de actie volledig door enkel te kijken waar ik heen wilde. De Super Adventure S blijft plakken aan de weg als een locomotief op de rails. Dit komt onder andere doordat het grootste deel van het motorgewicht en benzinetank helemaal onderin geplaatst is. De tankinhoud van 23 liter is trouwens goed voor zo’n 320 kilometer rijden.

Verstelbaar zadel en windscherm

In een week tijd heb ik zeer comfortabel ruim 2500 kilometer op het zadel van de Super Adventure S 1290 doorgebracht. Het materiaal is een beetje ruw, waardoor je niet onvrijwillig verschuift. Het zadel kan ook op ieder gewenst moment, door een enkele simpele klik, 2 centimeter verlaagd worden. Deze KTM heeft daarmee een zithoogte van 849 tot 869 mm.  Het zeer goed functionerende windscherm stel je, als een van de weinige dingen op de KTM Super Adventure S 1290, handmatig in. Maar dit is prima rijdend te doen. 

CONCLUSIE

De KTM Super Adventure S 1290 is een grote zware motor met zijn 220 kilo en maar liefst 160PK. Maar hij heeft mij verrast met de enorm grote wendbaarheid. Moeiteloos en soepel draaide ik strakke achtjes en ging ik dit zelfs ‘just for fun’ doen, als ik even moest wachten op mijn motormeid-maatje terwijl zij aan het tanken was. True fact: 8-tjes doe ik nooit voor de lol, op welke motor ook! Aangevuld met KTM’s geavanceerde traction control en cornering-ABS* wordt iedere bocht een groot feestje met alleen maar vrolijke gezichten!

*KTM’s Cornering-ABS past de remkracht aan bij het nemen van bochten, wat de stabiliteit en controle verbetert tijdens het remmen in bochten.

De KTM Super Adventure S is verkrijgbaar vanaf € 24.180.
Benieuwd naar deze motor? Boek dan een proefrit bij een KTM dealer bij jou in de buurt.

PS: Houd de kanalen van KTM in de gaten, want er al volop gespeculeerd over een nieuwe versie van de Super Adventure S met een aantal stijlwijzigingen! De eerste foto’s van geheime testritten zijn al gelekt door oplettende weggebruikers.