AllesRijtesten

Motortest: Op allroad avontuur met de Triumph 1200X Scrambler

Als er één type motorfiets is dat allroad avontuur combineert met retro vibes, dan is het wel de Scrambler. Dit type motorfiets werd gelanceerd in de jaren ’50 en was ontworpen voor offroad terrein. Veel merken hebben ondertussen een scrambler-model in hun assortiment. De Scrambler 1200X van Triumph is iets meer gericht op straatgebruik, maar zou ook zijn mannetje moeten staan op offroad terrein. Dat gaan we testen tijdens een allroad-training, en we zullen hem ook stevig aan de tand voelen op de snelweg, in de binnenstad en tijdens een leuke rondrit. Lees de (h)eerlijke review van de Triumph Scrambler 1200X.

Redactie: Tessa Deurloo | Lengte 1.70m | Rijdt zelf: Suzuki GSR600 – 2009

Kleur en prijs

In de kleur Carnival Red blinkt de dieprode Scrambler in de stralende lentezon. Een plaatje om te zien, maar als rood niet je voorkeur heeft, kun je ook kiezen uit Ash Grey en Sapphire Black. Ik haal de motor op bij de motorzaak BMC Assenede, precies op de grens van Nederland en België. Er staat nog geen 300 km op de gloednieuwe digitale (retro) teller.

Met zijn robuuste bouw, krachtige motor en off-road capaciteiten belooft deze machine een heleboel plezier voor een prijs vanaf €14.995 in Belgie en €16.995,00 in Nederland. De onderhoudskosten zijn trouwens ook goed doordacht, want een onderhoudsbeurt is pas nodig na elke 16.000 km (of na 12 maanden), wat je weer een ritje naar de garage bespaart.

Allroad capaciteiten Triumph 1200X

Morgen gaan we er al mee door de modder rijden! Sorry not sorry… Met de kennis van nu, zal Mr. Scrambler niet meer zo stralend nieuw zijn als toen we hem kwamen halen. We draaien de gashendel open en nemen de snelweg voor de eerste 50 kilometer! Het kloppende hart van de Triumph Scrambler 1200X is een krachtige 1200cc parallel-twin motorblok, dat ademt en bruist met een heerlijke dosis koppel. Met een indrukwekkend maximumkoppel van 110 Nm bij 3950 tpm, is de acceleratie vloeiend en overtuigend, zelfs bij lage toeren. Hij “bokt” niet als ik in een verkeerde versnelling zit, zeg maar.

Geen lichtgewicht, perfecte zithoogte

Bij het eerste contact met de Scrambler 1200X valt direct de zithoogte op. De standaard zithoogte is 82 cm en kan met een ander zadel zelfs verlaagd worden naar 79,5 cm. Je hoeft dus niet al te lange benen te hebben (zelfs niet bij 1,70 m). Deze Scrambler is trouwens een stevige jongen met zijn 229 kilogram, en is dus zeker geen lichtgewicht in zijn klasse. Echter, dit voel je helemaal niet wanneer je met de motor rijdt, zelfs niet bij het rechtzetten vanaf de standaard. Op de snelweg wordt het wel wat wapperig, want zonder kuipruitje en met die fijne smalle tank, zit je vol in de wind.

De 1200X produceert trouwens een heerlijk geluid uit de opmerkelijke dubbele uitlaat die langs je been loopt. Een typisch kenmerk van de Triumph Scrambler waarvan je moet houden, want die uitlaat wordt wel warm bij je been. Ondanks dat er bescherming over de uitlaat zit, kan ik mijn benen niet tegen de smalle tank klemmen, het voelt te warm aan. Ze zitten er dus een beetje losjes omheen.

Starten met allroad motorgymnastiek

Met de standaard banden gaan we vandaag over gras, gravel, plassen modder en zompige bosgronden rijden. Spannend, want de monteur van BMC Assenede had mij gewaarschuwd om niet te hard te rijden, anders zou ik wel eens kunnen wegglijden. De Scrambler en ik beginnen met wat motorgymnastiek: staan op de stepjes, met een voet op het stepje, een knie op het zadel. Het wordt steeds gekker tijdens de all-road training met Motorcursussen.nl. Op een gegeven moment rijden we gehurkt met twee voeten op het zadel over een parkeerterrein met gravel, waterplassen en modder.

Met twee vingers aan de koppeling en het voetremmetje erbij, gaat alles supersoepel. De gasrespons en lineaire vermogensafgifte maken het gemakkelijk om de kracht van de motor te doseren. Nog een leuke tip: als je bij de voetstepjes de rubbers eruit haalt, komen die bekende karteltjes tevoorschijn en heb je meer grip met je schoenen.

Remproef en rijmodi

Ondertussen staat de rijmodus op off-road. De ABS is uitgeschakeld en dan wordt het tijd voor een remproef in het bos. We komen aanrijden met 30 km/u en trappen dan de achterrem in. Een lange streep op de grond, maar we zijn nog helemaal in balans en het achterwiel blijft gewoon achter ons!

Op de Scrambler 1200X zijn er 5 rijmodi (o.a. een offroad stand) die je kunt instellen wanneer de motor stilstaat, dus niet tijdens het rijden. Met de knopjes aan het stuur kun je makkelijk door het ronde TFT-scherm scrollen. Ook kun je de “interface” een beetje aanpassen aan wat je prettig vindt om te zien op het schermpje.

 

Na een dagje allroad rijden is het tijd voor de stad. In het centrum van de Belgische stad Gent draaien heel wat hoofden om, ook omdat de motor er allesbehalve schoon uitziet. Hij zit helemaal onder de modder! Door de stad manoeuvreert hij ook perfect trouwens. Heel wendbaar, maar dat hadden we al ontdekt tijdens de allroad training. We brengen de Scrambler nog even naar de motor-spa voor een grondige behandeling en rijden er nog een leuke rondrit mee.

Verschil met de grote broer 1200 XE

Ondanks dat we met de 1200X naar een allroad training zijn geweest, is de X meer gericht op straatgebruik. Stap je letterlijk op de 1200 XE, dan voel je dat deze een stuk hoger is (87 cm in plaats van 85) en veel meer gericht is op offroad. Beide motoren hebben een tankinhoud van 16 liter, wat prima is, hoewel een grotere tankinhoud altijd fijn is.

Conclusie Triumph Scrambler 1200X 

De Triumph Scrambler 1200X uit 2024 is een leuke en speelse motor. Noem hem een allemansvriend. Hij ziet er namelijk leuk uit en gaat graag met jou mee op avontuur. Wil je echt in de dikke modder spelen, dan kun je beter zijn grote broer de 1200 XE meenemen, die wel een stuk hoger is.

De uitlaat van de scrambler ziet er geweldig uit, twee van die pijpen langs je been, maar worden al vrij snel warm als je ermee rijdt. Klemmen met je benen lukt niet, waardoor je op de snelweg minder stabiel zit. De rijmodi willen we graag aanpassen terwijl we rijden, maar dat gaat (nog) niet. Verder is de 1200X een fijne motor met genoeg power! Draai die gashendel maar open! Je kan er op verschillende terreinen geweldig mee uit de voeten.