AllesRijtesten

Motortest: Triumph Scrambler 400 X – De avontuurlijke alleskunner voor de A2 rijder?

Motorrijden is populair, dat hoeven we je natuurlijk niet te vertellen. Maar met een steeds jongere groep aan motorrijders is er natuurlijk behoefte aan motoren die je kan rijden met een A2 rijbewijs. Met de introductie van twee nieuwe 400 cc eencilinder motoren speelt Triumph mooi in op de opmars van deze jongere rijders. Dat doen ze met twee smaken: eentje voor de rijder op straat (Triumph Speed 400), de ander voor de avontuurlijke rijder die allroad niet schuwt (Triumph Scrambler 400 X). 

Redactie: Ellen Kox | Lengte: 1.63 m | Instagram: @only1wayup
Foto’s: Ellen Kox

Uiterlijke kenmerken van de Triumph Scrambler 400 X

Dat je te maken hebt met een A2 motor zou je niet zeggen. De Scrambler 400 X ziet er volwassen uit en is een stuk groter dan ik had verwacht. De enkele remschijf verraadt dat het om een lichte motor gaat, maar dat is in mijn optiek dan ook het enige waar je het aan zou kunnen zien. De afwerking is van hoge kwaliteit zoals we van Triumph gewend zijn. Premium is een term die er goed bij past.

Qua looks is ie lekker retro en doet hij niet onder voor z’n grotere Scrambler broers. Met de handkappen, beschermplaat voor het carter en de grill voor de koplamp ziet hij er stoer uit. Het blok lijkt luchtgekoeld, maar dat is puur optisch. Leuk detail vind ik de tankdop waarbij je het bovenste plaatje moet wegschuiven.

Blok en elektronica

De Scrambler 400 X en Speed 400 hebben een 400 cc eencilinder blok in het frame hangen. Dit blok levert 37.5 Nm aan koppel (bij 6.500 tpm) en max 40 PK (bij 8.000 tpm) Met een eencilinder heb je vooral power in een lager toerental en wat minder aan topsnelheid. Nadeel hiervan is dat je rond 10.000 tpm al tegen de toerenbegrenzer aanhikt (je merkt dan dat de trekkracht minder wordt), maar een voordeel is dat je hier heerlijk mee door de stad kunt cruisen.

De Scrambler 400 X heeft een gedeeltelijk analoog dashboard waar de snelheid op af te lezen is. De toeren, tankniveau, versnellingsindicator en andere informatie zoals je gemiddeld verbruik krijg je te zien op het LCD scherm.

Verschillende rijstanden heeft de Triumph niet, maar de ABS en TCS (tractiecontrole) zijn wel uit te schakelen. Dat laatste is vooral handig als je offroad wilt rijden. 

Rijgedrag

Met de 400 X hoef je niet bang te zijn dat je niet mee kunt met het verkeer. Dat gaat meer dan prima, ook op de snelweg. Oké, op de Duitse Autobahn heb je waarschijnlijk niet veel te zoeken maar daar is hij ook niet voor bedoeld.

De motor trilt niet en ligt stabiel op de weg. Die stabiliteit merk je vooral op de wat hogere snelheden. Verder is hij licht en smal waardoor hij goed te manoeuvreren is. In de lagere toeren heeft hij veel power, maar ook veel karakter. Doseren van de gashendel moet je even goed aanvoelen

Een behendigheidstraining met de Scrambler 400 X op lage snelheid was niet het makkelijkste om te doen, maar dat lag ook aan mijn eigen (gebrek aan) behendigheid ;). Ik verwacht dat het met de Speed 400 makkelijker gaat, ook omdat daar echte straatbanden op liggen.

Doordat de Scrambler 400 X geprofileerd is als een allroad motor kan hij elk wegdek aan, geasfalteerd of niet. De noppenbanden zorgen voor vertrouwen op elke ondergrond. 

Persoonlijk voelde de analoge snelheidsmeter en een digitale toerenteller wat vreemd aan omdat ik ze andersom gewend ben, maar daar wen je wel aan.

Benzineverbruik

Ondanks de hoge benzineprijzen van tegenwoordig hoef je met de Scrambler 400 X niet bang te zijn om een vermogen aan de pomp kwijt te zijn. Hij is namelijk superzuinig! Er past 13 liter benzine in de tank en het gemiddeld verbruik zou 3.5 liter per 100 kilometer moeten zijn volgens Triumph. Dat zou betekenen dat je meer dan 350 kilometer zou kunnen rijden op een tank. Dat is misschien optimistisch in de praktijk, maar je kan wel echt ver rijden op een volle tank.

Comfort

De vering en grote wielen vangen oneffenheden in het wegdek meer dan prima op. Ik heb nog nooit zo comfortabel over een kinderkopjes weg gereden! De Scrambler 400 X heeft vanwege zijn allroad profiel een wat langere veerweg dan de Speed 400.

Het zadel zit prima en de zithouding is relaxed. Je kunt je benen goed kwijt in een hoek van bijna 90 graden. De stepjes zijn breed en bieden voldoende grip, ook wanneer je uit het zadel komt om te gaan staan.

De rem- en koppelingshendel zijn niet verstelbaar, maar als je dit graag wilt kun je natuurlijk op zoek naar aftermarket hendels.

Het “nerveuzere” karakter van een eencilinder heb ik niet gemerkt en de Scrambler 400 X rijdt verrassend soepel.

Korte pootjes proof?

Met 835 mm aan zithoogte kun je als kleine rijder wel eens tegen wat problemen aan lopen. Gelukkig is het zadel van de Triumph Scrambler 400 X relatief smal waardoor 835 mm toch iets minder hoog aan voelt. Ik ben 1.63 en kan met verhoogde laarzen niet met beide voeten aan de grond. Echte problemen levert dat gelukkig niet op, maar met het in- en uitklappen van de standaard is het een beetje onhandig. Ben je van mijn lengte en wil je wel met beide voeten aan de grond komen, dan zou de Speed 400 een beter alternatief zijn met een zithoogte van 790 mm.

Conclusie

Heb je een A2 rijbewijs, zoek je een volwassen ogende motor en hou je van af en toe een offroad pad nemen? Dan is de Triumph Scrambler 400 X sowieso een goede keuze. Met zijn robuuste looks, lange veerweg en zuinige verbruik kun je met deze “kleine” Scrambler alles aan. Ook voor motormeiden met een groot rijbewijs (A) is het een leuke motor om te rijden. Het is een speels ding en superleuk als je meer dan alleen op asfalt wilt rijden. Je hoeft niet bang te zijn dat je niet mee komt in het verkeer, want hij heeft power genoeg. Ook op de snelweg.

De Triumph Scrambler 400 X is verkrijgbaar vanaf € 6.595 (België) of € 7.495 (Nederland). Benieuwd geworden naar de Scrambler 400 X? Boek dan een proefrit bij een dealer bij jou in de buurt.

Technische specificaties Triumph Scrambler 400 X

Motor Vloeistofgekoeld, 4 kleppen, DOHC, ééncilinder
Inhoud 398,15 cc
Max vermogen 40 pk (29,4 kW) bij 8.000 t/min
Max koppel 37,5 Nm bij 6.500 t/min
Voorvering 43 mm omgekeerde voorvork met grote zuiger. Veerweg 150 mm
Monoshock Monoshock achtervering onder gasdruk met extern reservoir en voorspanningsaanpassing. Veerweg 150 mm
Remmen voor 320 mm vaste remschijf, radiaal opgehangenvierzuigerremklauw, ABS
Remmen achter 230 mm vaste remschijf, ByBreTM zwevende éénzuigerremklauw, ABS
Zithoogte 835 mm
Tankinhoud 13 liter
Gewicht 179 kg