Review: Suzuki V-Strom 650XTA: Plain Jane? Of toch femme fatale?

Waarschijnlijk kennen de meeste van jullie deze klassieker wel: De Suzuki V-Strom. De 650-versie werd al in 2004 op de markt gebracht. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar mijn eerste gedachte bij de V-Strom was toch wel een beetje een saaie, weinig bijzondere ‘middenmotor’, die er vooral in de beginjaren wat suffig uitzag, naar mijn mening dan, hè. Je zou kunnen zeggen een plain Jane, grijze muis, een muurbloempje. Tijd om op stap te gaan met deze ‘Jane’ en haar beter te leren kennen!

Redactie: Tessa Bron / 1.74m / rijdt zelf: Honda NC700X /Instagram @tessa_br

Fotocredits: Anne van Vliet / Instagram @ctrl.alt.anne

Kennismaken met Jane: de eerste indruk

Wat als eerste opvalt: Jane is van een lelijk eendje uitgegroeid naar een mooie zwaan, want wow, wat ziet de V-Strom er goed uit! Deze Suzuki V-Strom 650XTA is vers van de pers gekomen in 2021 en de testmotor heeft slechts 600 km op de teller staan. Here we go!

Qua design is er een wereld van verschil tussen het begin van de V-Strom en hoe de modellen er vanaf 2017 uit zijn gaan zien en I’m loving it. De motor ziet er sportief uit met de kenmerkende ‘snavel’, koplamp, handkappen, valbeugels, spaakwielen en meer. Ook de donkergrijze kleur met paarse en blauwe accenten van deze testmotor zijn erg mooi en geïnspireerd op de Suzuki MotoGP-kleurstelling. 

Wat er iets minder sportief uitziet? De spiegels. Deze zijn rechthoekig en zien er daardoor een beetje suf uit voor zo’n sportieve motor.

 

De tweede indruk: een dagje op stap

De eerste testrit was meteen een leuke, namelijk seizoensopeningrit Plan B van Motormeiden. Snelweg, kronkelweggetjes, bochten, pontjes en tussen de file door laveren: Jane heeft het allemaal met verve doorstaan. De Strom trekt lekker snel op als je nog even gauw voor die ene auto wilt invoegen op de snelweg, maar gooi je ook vol vertrouwen gemakkelijk een bochtje in. Jane is erg betrouwbaar en stabiel, en vergevingsgezind, mocht je toch nog net in een te hoge versnelling de bocht in gaan. Dit zal trouwens niet snel gebeuren met de handige versnellingsindicator op het dashboard.

Verder kan Jane even vooruit zonder pauze te moeten nemen om wat te drinken, wij zijn daar zelf waarschijnlijk eerder aan toe. De tank is namelijk 20L. Tegelijkertijd rijdt ze heel zuinig, waardoor je gemakkelijk zo’n 350km kunt vreten per tankbeurt. 

Denk je, 350km, geen probleem, maar hoe zit het met mijn billen, houden die dat wel vol? Dan kan ik je vertellen dat de Strom een erg fijn zadel heeft, waar je goed een of meerdere dagen op kunt vertoeven. Het zitvlak is groot, maar loopt smal toe, zodat je je knieën makkelijk tegen de tank zet én makkelijk bij de grond kunt. Daarnaast is het zadel gemaakt van een stroef materiaal, waardoor je niet zo snel over het zadel glijdt.

Lange afstanden zijn sowieso geen probleem met Jane dankzij de fijne, rechte rijhouding, waardoor je het rijden makkelijk vol kunt houden. Ook de soepele vering helpt mee om relaxed te rijden over allerlei soorten wegen. 

Ook is het een redelijk stille motor, wat opvallend is met zo’n grote uitlaat, die af en toe meer klinkt als een stofzuiger. De meningen zullen vast verdeeld zijn over hoe een motor moet klinken en of het juist op lange afstanden fijner is om stille motor te hebben. Wat mij betreft mag Jane wel iets brutaler klinken met zo’n stoer uiterlijk.

Een verwend nest

Of Jane verwend is? Nee nee, deze Jane is geen diva, maar houdt er juist van om het haar bestuurder zo behaaglijk mogelijk te maken onderweg. Bijvoorbeeld met de handige standaard ingebouwde 12V-aansluiting, waardoor je nooit met een lege navigatie of mobiel komt te staan onderweg. 

Een dikke shout out naar de mannen van het Suzuki hoofdkantoor die een fantastische service hebben geleverd door de mobielhouder van mijn motor op de V-Strom 650XTA te plaatsen, waardoor ik steeds de weg terug naar huis heb kunnen vinden.
Dit is top!

Mijn meest favoriete spec aan de Strom? De handvatverwarming! Zelfs ik als eeuwige koukleum had bijna kleffe handjes in m’n handschoenen, zó goed is de handvatverwarming. Natuurlijk in combinatie met de handkappen die je handen volledig beschermen tegen de wind. 

Je wordt dus zelf een beetje een verwend nest als je met Jane op pad gaat 😉

 

Dus: plain Jane of toch femme fatale?

Oké, femme fatale zou ik de V-Strom 650XTA ook niet noemen, en misschien maar beter ook in het geval van een motor 😉 Maar een plain Jane of grijze muis is deze Strom ook zeker niet. Ik heb ‘onze Jane’ leren kennen als een hele fijne, betrouwbare, pittig-wanneer-nodig, perfect-voor-lange-afstanden en tochtjes-motor, die er ook nog eens goed uitziet. 

‘Hoe langer je ermee rijdt, hoe meer zij zich … onderscheidt. Je zult er steeds meer van gaan houden’ staat in de brochure en dat kan ik alleen maar beamen, je voelt je net als ik vast snel thuis op deze motor. 

Jane heeft ook een knappe broer…

Zoek je een echte eye catcher, dan zit je met deze Suzuki V-Strom 650XTA misschien niet in de juiste hoek. Maar ben je op zoek naar een betrouwbare, stabiele en comfortabele toermotor, dan kan ik de Strom 100% aanraden! Heb je liever een zwaardere motor, dan is er goed nieuws, Jane heeft namelijk ook nog een zeer knappe grotere broer, namelijk de Suzuki V-Strom 1050XTA. Lees er hier alles over!

Specificaties
Motortype 4-takt, vloeistofgekoeld, DOHC, 90° V-twin
Cilinderinhoud 645 cc
Maximumvermogen 71 pk
Brandstoftoevoer Injectie
Startsysteem Elektrisch
Transmiss 6 versnellingen
Lengte (mm) 2.275
Breedte (mm) 910 
Gewicht (kg) 216
Zithoogte (mm) 835 

Meer informatie? Kijk dan eens hier.

Proefrit maken? Kijk dan hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *