AllesMotornieuwsRijtesten

REVIEW: Yamaha MT-03- Spelen met ‘the Dark side of Japan’

We hebben weer een (h)eerlijke review van de Yamaha MT-03. Vaak wordt deze Hyper Naked bike ondergewaardeerd door het vermogen en minder opties die erop zitten dan bij de andere MT broertjes. Helaas onterecht want, deze motor heeft alle voordelen voor een beginnende rijder. Wil je het motorrijden goed leren en ben je in het bezit van een A2 rijbewijs? Dan ga je met deze motor vol vertrouwen de weg op en ook niet geheel onbelangrijk, vooral met veel plezier! Motormeid Valerie June testte de motor voor een week.

Redactie: Valerie June Smit / 1.63 m / rijdt zelf: Harley Davidson Street Rod / Instagram @valeriejune6 Header- fotocredits: Celesta Korse Instagram @dutch_dress

Review Yamaha MT-09 lezen? Klik dan hier.

Design en uitstraling Yamaha MT-03

Afgeleid van de meer vermogende Hyper Naked bikes in de Yamaha collectie, heeft deze motor ook een vernieuwde uitstraling gekregen. De schuine LED lampen, ook wel Twin Eyes genoemd, zorgen voor de stoere agressieve look. Die mooie uitsparingen bij de tank zitten er niet voor niets: hierdoor kun je je benen goed tegen de tankafdekking plaatsen, waardoor je comfortabel op de motor zit. Het diepe zadel en de omhoog lopende achterkant geeft de motor een sportieve look. Een motor met een dynamisch Mass Forward design en een laag zwaartepunt. The Dark side of Japan look is ook in deze MT-03 doorgezet.

Fotocredits: Celesta Korse

Het perfect groot afleesbaar dashboard is gemoderniseerd en geavanceerd. Op het multifunctionele LCD-scherm lees je gemakkelijk alle informatie af.

Upside-down voorvork

De upside-down voorvork is vernieuwd, waardoor het remmen, versnellen en het nemen van bochten je vertrouwen in de motor geeft. Buizen van Ø 37mm zijn opvallend dik voor een lichte motor. Yamaha heeft wel gekozen voor een enkele remschijf aan de voorkant, dus met een flinke snelheid moet je goed remmen. Tip: vergeet dan vooral ook de  achterrem niet te gebruiken. Ook is deze motor standaard uitgerust met ABS.

Filerijden

Meteen na het ophalen voor het testen was het rijden van een lange rit verleidelijk. Guess what? Nog geen 15 minuten later, file. Hoofdpijn? Welnee! Gelukkig is deze motor smal en wendbaar en slide je er makkelijk door, handig voor als je veel woon- werkverkeer rijdt. Filerijden wordt easy! 

Fotocredits: Celesta Korse

De rit ging naar de provincie Noord-Brabant en ik koos ervoor om veel binnenwegen te nemen. Bij het stilstaan met tanken zijn het veelal de vrouwen die kijken naar het model en reageren heel positief met de opmerking “Dat is wel wat voor mij!”

AVB oefeningen doe je gemakkelijk

Ay! Weet je nog die verplichte AVB oefening, het achteruit parkeren van de motor? Zoals ik ooit met mijn lesmotor heb geoefend en zo soepel als dat ging, kan ik dat soepele achteruit parkeren wel vergeten met mijn eigen zware motor (Harley). Met de MT-03 doe je dit zonder zweet op je voorhoofd, dus een voordeel voor de dames of voor diegene die minder krachtig zijn. Het heeft namelijk een rijklaargewicht van 168 kg!

Fotocredits: Celesta Korse

De AVB oefeningen die de meeste rijders niet meer ‘durven te’ doen met hun motor, doe je met de MT-03 met gemak. Dus pak de pylonnen er maar bij en oefen die 8 ook nog maar een keer!

Een opvallende verschijning

Zwart mag dan altijd een goede en veilige keuze zijn, maar kijk hoe gaaf die rode velgen uitblinken. Met de grijze matte lak en deze 10-spaaks aluminium velgen ben je een opvallende verschijning. De MT-03 is verkrijgbaar in de kleuren Ice Fluo, Icon Blue en Midnight Black.

Hoge toeren maken

Door het hoge toerental doet deze motor aan het geluid niet onder aan de andere MT versies. Om in te halen moet je wel flink wat toeren maken, omdat deze langzamer op gang komt. Rijden door de stad en straatjes is door de lichte koppeling heel prettig. Mag dan qua acceleratie niet de snelste zijn, het bochtenwerk is als dansen, je trekt de MT-03 er gemakkelijk en snel doorheen.

Fotocredits: Celesta Korse
Yamaha MT03 ook voor de kleine motorrijder

Ben je niet zo groot en wil je met beide voeten aan de grond, dan is dit ideaal. Door het diepe zadel sta je zeker met een lengte van 1.63 m met de voeten aan de grond. Zithoogte is namelijk 780 mm. Voor hele lange mensen dus niet een ideale motor, dan kom je er wat verkreukeld vanaf.

Tankinhoud, cc / pk en prijs

De tankinhoud is 14 liter, je rijdt bij flink gassen 1 op 20 en 1 op 26 in de relax modus. Het is een vloeistofgekoelde tweecilinder, heeft 321cc en is 42pk sterk. In Nederland kost de motor standaard € 6.599,- en in België € 5.799,- Een mooie prijs kwaliteit voor een A2 motor, al zeg ik het zelf. 

Fotocredits: Celesta Korse
Wanna play?

Al met al niets dan liefde voor deze motor. Krijg jij zin om de Yamaha uit te testen? Vraag een proefrit aan bij een Yamaha-dealer in je buurt. 

Review Yamaha MT-09 lezen? Klik dan hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *