Review: Retromotor Yamaha XSR700 – ‘Geen ouwe zak maar een snelle pik’

Twijfel je nog over de Yamaha MT-07 of XSR700? Wij testen de XSR700 voor je uit. Een retro motor in een super snel jasje die je ook nog naar eigen wens kunt customizenn! Of om het in Yamaha termen te houden: ‘Faster Sons’. De retrolook van pappa en de snelheid en pit van een jonge gast.  

Redactie: Tessa Deurloo / Rijdt zelf: Suzuki GSR600 / Lengte: 1.70

Spierwitte naked met retrolook

Een druilerige dag, met vieze miezer-regen en wind. Niet echt de ideale weersomstandigheden om eens lekker te gaan rijden, maar we worden morgen verwacht op de Motormeiden Girls Ride Out in Enschede, dus halen we de motor alvast op. De spierwitte naked in retro-uitstraling staat mij stralend aan te staren, niet aan de hand, hij ziet er leuk uit. De kleur wit (Historic White)  maakt me wel een beetje bang want van poetsen heb ik tot nu toe niet echt mijn hobby gemaakt. Wel van het flink opendraaien van de gashendel! Dus dat doen we dan maar meteen op een kaarsrechte tweebaansweg in het bosrijke Twente/Schterhoek. Je kan hier prachtig rijden! De motor is overigens ook in Goud met zwart (Historic black)

Download hier de route GIRLS RIDE OUT – My Route App

er

Snelle pik?!

De tweecilinder met 690 cc parelleltwin schiet er vandoor! En voor ik het helemaal door heb zit ik in de 2eversnelling al bijna bijde 100km/per uur. Daar heeft hij trouwens geen enkel probleem mee, maar we schakelen toch even omhoog. De XRS700 is absoluut geen ouwe zak maar een snelle pik! Sterker nog, je vliegt ermee vandoor, want hij heeft genoeg power!

Check ook zeker deze Yamaha reviews:

Review Yamaha Tracer 7 
Review Yamaha Mt-07
Review Yamaha Tenere

Achterop

Ondertussen haal ik de dochter van een vriendin op. De 15-jarige puber kan niet wachten om ook haar motorrijbewijs te halen en springt voor het ‘gevoel’ achterop voor een ritje. Het zadel is comfortabel genoeg om iemand achterop te nemen, bij de rotondes is het wel een beetje zoeken naar balans, maar de motor heeft er verder geen moeite om twee personen te ‘trekken’. Bij het terugschakelen tikken onze helmen in ‘retro’ gevoel lekker tegen elkaar aan. Als duopassagier is een klein stukje toeren dus helemaal prima, maar veel schakelen en optrekken is wat minder.

Korte draai-as
De XSR700 is heel compact, dat houdt in dat het motorblok niet zo groot is en hij daardoor een hele korte draai-as heeft. Dat merk je meteen bij het keren van een straatje. Om te parkeren moet ik ook een stukje de stoep op en uiteindelijk ook weer af. Ook met trekkende koppeling heeft hij daar geen enkele moeite mee en komt hij makkelijk de stoeprand op. Je voelt je daardoor heel zelfverzekerd op deze naked.

Te kort spatbord

Na een uurtje rijden in het miezerige weer en de landerijen, ben ik aangekomen in Enschede. Ik ben blij dat ik niet gekozen heb voor een wit-pak, dat overigens prachtig zou staan bij deze motor, want ik zit helemaal onder de blubberspetters.  Het ‘spatbord’ dat aan de achterkant zit, is zo kort dat het de naam niet mag dragen, want bij een beetje regen zit je gewoon helemaal onder (en de witte motor ook).  Zelf vind ik het niet zo heel erg en je kunt het verhelpen door er een ander spatbord op te laten zetten, of alleen te toeren met droog weer.

Twijfel je over de MT-07 of XSR700?
Het zijn twee identieke motoren met hetzelfde motorblok. Alleen de uitstraling is totaal anders. Zo gaan we met de XSR700 echt terug in de tijd, maar hoef je niet in te leveren op techniek. De toerenteller ziet er helemaal retro-look uit en verder zijn er niet veel extra opties op de motor.

Yamaha MT-09 SP & Yamaha MT-03
Foto door Celesta Korse