AllesLifestyleMotornieuws

Voorkomen is beter dan genezen: herken deze gevaarlijke situaties

Als je motorrijdt, ben je je ervan bewust dat je een stuk kwetsbaarder bent in het verkeer dan met de auto. Het liefst zou je 360-graden zicht hebben om te weten wat er om je heen gebeurt en zo veilig mogelijk te rijden. Helaas hebben we dit niet, maar door je bewust te zijn van de grootste gevaren in het verkeer, kun je al veel voorkomen. Motormeiden sprak met Robert van der Kolk, rijschoolhouder van Motorrijschool Movica, die een grote focus heeft op veiligheid.

Redactie: Tessa Bron
Lees ook eens dit artikel waarin Robert meer vertelt over zijn motivatie om anderen te leren veilig te rijden.

“Laat dit eens op je inwerken: 70% van de automobilisten geeft aan een motorrijder niet gezien te hebben”, begint Robert. “Als je dus tien kruispunten achter elkaar hebt waar auto’s staan te wachten, betekent dit dat zeven van die tien auto’s het kruispunt wil oprijden, omdat ze jou niet hebben gezien.”     

Robert was in shock toen hij deze getallen voor het eerst zelf hoorde. Bij het oprichten van zijn motorrijschool wist hij dan ook meteen dat hij deze kennis wilde delen met zijn leerlingen. Enerzijds om ze bewust te maken van de beperkte zichtbaarheid van motorrijders, anderzijds om te laten weten op welke plekken je extra goed moet opletten omdat het daar het vaakst mis gaat. 

 “In mijn lessen draai ik het om, ik leg de verantwoordelijkheid bij de motorrijder neer. Jij moet je gedrag aanpassen en je beseffen dat je niet waargenomen wordt.”  

Deze ongevallen komen het vaakst voor

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) heeft al lang geleden een onderzoek gedaan naar de ongelukken waar motorrijders bij betrokken waren en hoe dit heeft kunnen gebeuren. 

Op nummer 1 staan kruispunten waar 36% van de motorongevallen gebeuren. Op de tweede plaats staan afdekongevallen (31%). Denk bijvoorbeeld aan een voorrangsweg waar een vrachtwagen voor je rijdt, die vervolgens rechts afslaat. Als motorrijder denk je ‘eindelijk, gas erop’ en de auto die nog rechts staat te wachten denkt ‘mooi, ik kan oprijden’, want die ziet jou als motorrijder achter de vrachtwagen niet. 

“Het is belangrijk om goed te kijken of het vrij is en als dat niet het geval is, dan moet je kijken of de automobilist jou wel gezien heeft. Kijk naar de wielen van de auto. Staan ze stil of rollen ze? En, kijkt de automobilist echt naar me? Als je geen oogcontact kunt maken, doordat het zicht wordt geblokkeerd, ga er dan ook maar vanuit dat je niet gezien wordt”, vertelt Robert. 

Je ‘voorbereiden’ op een ongeluk

Op de derde plaats staat de zogenoemde ‘linksaffer’ (11%), waarbij de automobilist linksaf wil slaan. 

“Aan de ene kant wil je natuurlijk ongelukken voorkomen. Daarom is het nuttig om een gevaarlijke situatie te herkennen en daarop te acteren. Aan de andere kant is het goed om te weten wat je moet doen op het moment dat je een ongeval niet meer kan voorkomen. In het geval van een linksaffer kun je een nuttige oefening doen om jezelf zo goed mogelijk te redden als je in zo’n situatie terecht komt. Visualiseer je dat je komt aanrijden en dat er een auto plotseling voor je neus staat. En bedenk je dan dat je remt en daarna op je stepjes gaat staan. Door het op deze manier mentaal al te oefenen, is de kans groter dat je weet hoe je moet reageren als dit je gebeurt en je het al intuïtief doet.” 

Zien en gezien worden

Hierna worden de meeste ongelukken veroorzaakt door kerende voertuigen (5,6%), omdat automobilisten te kort in de spiegel kijken en niet goed waarnemen, waardoor zij de motorrijder over het hoofd zien. 

“Ik vind het belangrijk dat motorrijders weten waarom ze niet gezien worden. Het is namelijk zo dat mensen maar 2 graden scherp zien, wat gelijkstaat aan je pink. Dus dat wat je met je pink kunt aanstippen, is wat je scherp ziet. En dat is vaak de reden dat mensen van hun motor worden afgereden. Pas daarom als motorrijder je gedrag aan aan het verkeer. Door bijvoorbeeld gas terug te nemen, creëer je allereerst meer tijd voor jezelf om de situatie in te schatten, maar creëer je ook voor de automobilist de mogelijkheid om jou te zien.”   

Het wordt er niet makkelijker op in de stad

Bovengenoemd onderzoek is al een tijd terug uitgevoerd en inmiddels is het verkeer aan het veranderen, merk Robert. Zo gebeuren er steeds vaker ongelukken waarbij motorrijders van achteren worden aangereden. Een van de redenen daarvoor is waarschijnlijk afleiding door smartphones.  

Automobilisten achter je snappen niet waarom je als motorrijder vertraagd, dus je moet hier goed blijven spiegelen om in de gaten te houden of de automobilist achter jou ziet dat je remt. 

En tot slot zijn er dan de elektrische fietsers, die snel op gang komen en ook snel aan kunnen komen rijden. Dit betekent dat je als motorrijder een steeds groter risico loopt om een fietser aan te rijden als je een fietspad kruist, omdat je niet verwacht dat een fietser zo hard aankomt.

“Het verkeer wordt steeds dynamischer, want de snelheden gaan omhoog met verkeersgroepen die geen idee hebben met wat voor voertuig ze op pad zijn. Er is een enorm grote groep tweewielers aan het ontstaan die met grote snelheden rijdt, maar eigenlijk niet voldoende kennis heeft om te beseffen met wat voor voertuig ze onderweg zijn”, sluit Robert af.

Het verkeer wordt dus steeds complexer en dus wordt het steeds belangrijker om te weten wat de gevaarlijkste verkeerssituaties zijn, zodat je daar als motorrijder op kunt anticiperen. Want voorkomen, is beter dan genezen.

Doe mee met een toffe workshop bij Movica

Robert geeft met heel veel plezier, passie en kennis motorrijlessen en verzorgt ook regelmatig trainingen en workshops, waarin hij je meer kan leren over veilig rijden en waarop te letten in het verkeer. Benieuwd naar de workshops, kijk dan eens hier op de website van Movica. Boek een plekje of vraag naar de mogelijkheden, Motormeiden kan het jullie absoluut aanraden!