AllesRijtesten

Motortest: Kawasaki Z650 ontdekken op Ibiza

Wat is er nou mooier dan motoren testen in het buitenland? Helemaal als de Kawasaki perstrip afreist naar het Spaanse party eiland Ibiza. Voor het bekende Pacha hotel schittert de Kawasaki Z650, om zich eens even flink uit te laten testen. Benieuwd wat de Z650 allemaal te bieden heeft voor 2023? En wat de toegevoegde waarde is van Assist Slipperclutch en KTCR? Lees dan snel verder!

Redactie: Tessa Deurloo – lengte: 1.70- Rijdt zelf: Suzuki GSR600

De Kawasaki Z650 vierde vorig jaar nog zijn jubileum met de 50th Anniversary 2022 Edition. Door het lichte chassis, korte wielbasis en koppelrijke parallel-twin kun je wel zeggen dat het een populaire jongen is die geliefd is bij zowel de beginnende als gevorderde rijder.

Extra opties: koffers, banden, A2 kit

De Z650 is voorzien van een Trellis buizensysteem. Dat is letterlijk een sterk staaltje rondom het motorblok en staat garant voor kwaliteit! Daarnaast staat de Z650 bekend om zijn soepele karakter. Onder andere door zijn super lichte gewicht (188 kg) beweeg je ‘m makkelijk de bocht in. Met een speciale kit maak je er een A2 motor van en deze is er later ook weer gemakkelijk af te halen. Wij rijden trouwens op de Sport Edition (349,- euro extra). Je kunt de Z nog verder uitbouwen met zij- of topkoffer(s).

Banden dingetje

De standaard banden onder de Z650 liggen zijn de Dunlop SportMax RoadSport 2. Voor de persintroductie op Ibiza zijn deze vervangen voor de, veel betere en duurdere, Bridgestone S22’s. Sommige mede-journalisten vonden dit discutabel, omdat je als consument die betere banden dan ook zou moeten willen. Maar de vraag is natuurlijk hoe vaak je een hellingshoek van 90 graden rijdt en nog een aantal andere aspecten die voor de gemiddelde rijder vaak niet van toepassing zijn. De eindprijs voor de consument gaat dan ook omhoog terwijl de standaard Dunlop banden al van prima kwaliteit zijn!

Wist jij dit?

Omdat de motor zo gemakkelijk in omgang is, kiezen veel rijscholen de Z650 om hun leerlingen de eerste kneepjes van het motorrijden te leren. Dankzij de Assist Slippercluch, die er sinds deze 2023-editie op zit, zijn die kneepjes aan de koppelingshendel ook nog eens heel erg licht en soepel.

Assist Slipperclutch

Door het heuvelachtige gebied in Noord-Ibiza tikken we gemakkelijk de versnellingen door. De toerenteller brult naar 6500 toeren en over die glooiende slingerweggetjes rijden we gemiddeld 80/90 km per uur in de 3e versnelling. De Z vindt het heerlijk en ik ook! Op het grote gekleurde TFT-scherm wordt aangegeven of je in de juiste versnelling zit.  Als we 100 km/h in de 3e versnelling rijden om een klein sprintje te trekken, geeft hij toch echt aan dat we een tikkie hoger moeten schakelen: vooruit dan maar!

Wanneer we de heuvel afrijden en met een rotgang een scherpe bocht in gaan, schakelen we rap naar de 2e versnelling. Een groot snelheidsverschil! De Assist Slipperclutch zorgt ervoor dat de achterband dan niet blokkeert. Het is een techniek uit de racerij, dat daar al heel lang gebruikt wordt en nu dus ook aanwezig op de Kawasaki Z650. Het zorgt er ook voor dat je koppelingshendel heel licht te bedienen is. Heel easy als je veel stadsverkeer rijdt, waarbij je veel moet schakelen en optrekken.

KTRC

Een nieuwe toevoeging van 2023 is de KTRC, waarbij je de tractie van de motor kunt aanpassen. Het 3-mode KTRC (Kawasaki Traction Control System) is een nieuw geavanceerd systeem, waarbij je de keuze hebt uit meerdere rijstanden. Rijd je graag sportief? Dan zet je hem in standje 1. Ik merkte dat hij dan sneller het gas pakt en wat feller is.  In stand 2 zet je hem bijvoorbeeld als het heeft geregend of op wegen met zand en rotzooi. Op Ibiza liggen de wegen er over het algemeen prima bij, maar op sommige bochtige wegen ligt zand. We hebben de motor 1 keer voelen wegglijden, maar die herpakte zichzelf goed dankzij de KTRC.

Looks

We stappen restaurant La Escollera binnen, een hippe strandtent met groot buitenterras aan zee, mooie gedekte tafels en een DJ die chille lounge muziek draait. De Ibiza vibes zijn hier zeker voelbaar! Maar  de maand februari is niet te vergelijken met het levendige feestseizoen van april t/m september. De temperatuur om te rijden is perfect in het begin van het jaar. Wanneer de zon schijnt zit je hier gewoon in je T-shirtje en voelt het aan als 20 graden.

De motor staat pal naast de ingang van deze flamboyante strandtent te shinen. De valet parking stoomt langzaam vol met dure auto’s.  En net zoals we de knappe, charmante barman geen moment uit het oog verliezen, zo kun je de looks van de Z650 ook wel omschrijven. Je wilt er gewoon naar blijven kijken, want wat is de Z een stoere super naked!

Robuuste tank en windschermpje

De Kawasaki Z650 heeft een robuuste tank en stoere brede zijkappen aan de voorkant. En dit jaar ook een vernieuwd klein kuipruitje aan de voorkant, wat niet geheel overbodig is voor op de snelweg. Dat scheelt zó veel! Als je de tank van de motor op het eerst oog ziet, lijkt ‘ie gigantisch. Maar schijn bedriegt, want vooral beneden is de tank heel smal en compact. Ook kan ik makkelijk met mijn voeten bij de grond en is deze motor daarmee ook uitermate geschikt voor kleinere mensen.

LED verlichting

De motor is geheel voorzien van LED verlichting. De scherpe koplamapen aan de voorkant en ook de knipperlichten. LED verlichting gaat overigens heel lang mee, dus dat betekent minder onderhoud!

Eerdere test reviews van Kawasaki op Motormeiden:
Test Kawasaki 650RS
Test Kawasaki Versys 650
Test Kawasaki Ninja 650 (2021)

Motorrijden op Ibiza

We hebben 2 dagen heerlijk gereden over de mooiste weggetjes, langs de kust en door het binnenland van Ibiza. De steilste helling was hooguit 12 – 17 procent en het landschap is er groen en glooiend. De routes en wegen zijn perfect voor een beginnende motorvakantie. Of als je toch op Ibiza bent, om voor 1 dag een motor te huren en de mooie wegen uit te testen. Na 3 dagen heb je de wegen van dit eiland echt wel gezien, maar dan zijn er gelukkig nog tal van andere dingen te beleven op dit prachtige eiland.

Sunset catamaran

De perstrip van Kawasaki sloot af met een verrassing waar de hele dag al over gespeculeerd werd. Bij de super hippe strandtent Blue Marlin, waar je in de zomer over de bekende DJ’s en BN’ers struikelt, stapten we in alle rust in een klein rubberbootje om een geweldige perstrip af te sluiten op een catamaran. De schipper vertelt leuke verhalen over het eiland en met een drankje in de hand varen we de ondergaande zon tegemoet. De motoren worden op de vrachtwagen geladen en wij kijken terug op een mooi avontuur met een hele leuke motor in deze prijsklasse!

Tip: Boek een proefrit bij de Kawasaki dealer en ervaar zelf hoe de Z650 rijdt!

Prijs Kawasaki Z650 – 2023
België v.a.: 7799,-Nederland v.a.: 8399,-