AllesRijtesten

Test: nieuwe Kawasaki Ninja 650 zoekt confrontatie met Kill Bill

Je snapt natuurlijk wel dat bovenstaande titel een grapje is, maar met een knalgele motorjas dat veel weg heeft van de bekende film Kill Bill waarin Uma Thurman de hoofdrol vertolkt, konden we niet anders dan deze confrontatie aan te gaan met de nieuwe Kawasaki Ninja 650 2023-edition. Kawasaki heeft Motormeiden uitgenodigd om de Ninja 650 alle hoeken van het Spaanse eiland Ibiza te laten zien en over deze ervaring met de motor vertellen we je graag!

Redactie: Tessa Deurloo
Kleding: Gele jas – Rusty Stitches | Helm: Bell Helmets 

Ninja is razend populair!

De Ninja is geen onbekende van Motormeiden! Zo hebben we er al eens een Ninja Lezerstest mee gedaan en vroegen we Motormeiden in een Ninja testvideo naar hun ongezouten mening. Redacteur Valerie June was na de eerste testrit ook verkocht en besloot haar Harley meteen in te ruilen voor de Ninja 650 tourer. Conclusie: De Kawasaki Ninja is echt heel populair onder Motormeiden en dat komt omdat hij zo veelzijdig is.

Wat is het verschil tussen de Ninja 650 en Z650

Het is een vraag die we vaak voorbij zien komen. Om maar heel kort door de bocht te gaan, waar de Ninja overigens uitermate geschikt voor is, het grote verschil tussen de Ninja en de Z650 zijn de looks en de zithouding, verder is de ‘inhoud’ hetzelfde. Voor de 2023-editie zit op zowel de Ninja als de Z650 een Assist Slipperclutch en KTRC (tractie control). Daar leg ik je zo alles over uit!

Misschien ook benieuwd naar de test van de Kawasaki Z650?

Geen geintjes Ninja!

In februari is het trouwens heerlijk om te rijden op Ibiza! Geen kip te bekennen, alleen een paar verdwaalde hippies met een voormalig topmodel aan hun arm. Een dag eerder hebben we trouwens op de Z650 gereden en nu stappen we op de Ninja 650. Ondanks ‘dezelfde inhoud’ voelt de Ninja compleet anders aan en rijdt ook echt anders. Te beginnen bij het kuipwerk. De Ninja heeft een scherpe neus en voordat ik op pad ga, kijk ik hem nog eens diep in de ogen aan ‘Geen geintjes graag’ zeg ik hem, want in de avond wacht ons een sjiek diner waar ik graag zonder kleerscheuren verschijn. De KTRC zou daar in ieder geval voor moeten zorgen, want die grijpt in bij glad of glibberig wegdek.

Vanachter de cockpit lijkt de Ninja veel groter en robuuster, dat komt door het kuipwerk aan de voorkant en ook de zijkappen waar je benen tegenaan klemmen, echt een totaal ander gevoel en uitstraling. De Ninja is trouwens ook uitermate geschikt om op het circuit mee te rijden! Het stuur is iets lager en het kleine kuipruitje vangt de meeste wind op! Sturen doet ie ook prima!

Gebruik van KTRC  – (tractiecontrol)

De paar haarspeldbochten die Ibiza rijk is, komt de Ninja moeiteloos door! En terwijl ik enthousiast de bochten instuur en gas geef, komt er plots een moment waarbij ik blij ben dat er een tractie control op zit! De wegen liggen er hier over het algemeen netjes bij, maar in een bocht ligt zand, en als ik hem daar met 80 km per uur doorheen stuur voel ik zo het kontje wegglijden. Heel snel grijpt de KTRC in en herpakt hij zichzelf! Het Kawasaki TRactie Control systeem kun je op 3 standen instellen: op stand 2 is hij gevoeliger voor zand en glad wegdek, maar trekt dan wel iets langzamer op, al zeg ik zelf. Je kunt het systeem ook helemaal uit zetten.

Slutterclutch of Slipperclutch?

Een nieuwe toevoeging voor de 2023-editie is de assist slipperclutch. Zodra ik het woord hardop uitspreek voor de camera, komt er een wel heel vreemde toevoeging aan de Ninja! Zeg ik nu echt Slutterclutch? De twee Spaanse camerajongens kijken mij schaapachtig aan. Tsja, waar het op neer komt is het aangrijpen en loslaten van de koppelingshendel, dat gaat supersoepel dankzij deze toevoeging, maar er is nog iets. We rijden meestal in de 3e versnelling en tikken dan in 6500 toeren 90km/pu aan. Je hoort de motor lekker blazen. Als je dan terug naar de 2e versnelling gaat is het verschil zo groot, dat je achterband wel eens kan blokkeren. Dankzij de slipperclutch heb je dat ook niet.

Comfort op de Ninja 650

Hoewel ik eerst moest wennen aan de zithouding en het grote kuipwerk, moet ik zeggen dat de Ninja erg comfortabel rijdt en voor veel doeleinden geschikt is: van gassen op Assen tot leuke motorvakanties waarbij je lange stukken moet rijden. Het kuipwerk en ruitje beschermen je tegen de elementen. De Ninja is heel veelzijdig en kan ook nog naar een A2 vermogen worden teruggevoerd.

Connecten met een app

Op mijn telefoon zet ik de RIDEOLOGY app. Je kunt jouw motor connecten met deze app en hoewel ik fantaseer dat ik op elk moment van de dag kan communiceren met Mr Ninja, is de werkelijkheid een stuk eenzijdiger. Binnen een straal van enkele meters krijg je via de app jouw benzineverbruik, onderhoudshistorie of actiepunten om naar de garage te gaan en de app heeft een tracklog waardoor je altijd kunt terugkijken waar je hebt gereden.

Prijs Ninja 650

Al met al een heerlijke motor, met veel mogelijkheden voor de beginnende als gevorderde rijder!
En dat voor een hele nette prijs:
NL – v.a. 8399,-
BE – v.a.  7799,-

Lekker testen tijdens de Kawasaki Promotour zowel in België als Nederland.