AllesRijtesten

Review: Yamaha R1 – Meer dan een circuitmotor?

Slechts 10 dagen nadat Yamaha Motor Company was opgericht, won het Yamaha raceteam zijn eerste race met deze iconische motor. Tot op de dag van vandaag definieert Yamaha de R1 als een circuitmotor, maar deze motor leent zich voor nog veel meer. Sonja heeft deze motor nu al 8 jaar en kan je er alles over vertellen!

Motormeiden Testteam: Sonja Sinot  (@sonyamaha1) – 1.64 meter
Fotocredits: Quinten Sinot (@quintensinot) & Sonja Sinot

Looks can be deceiving

In 1998 rolde de eerste R1 van de lopende band. In de loop der jaren heeft de R1 een heel ander uiterlijk gekregen, maar ook het innerlijk heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt. De R1 die we getest hebben betreft een 2002 model. Looks can be deceiving, je ziet er namelijk niet aan dat het al zo’n oud beestje is.   

Sonja's Yamaha R1 met BOS uitlaat Sonja op haar Yamaha R1

Door de strakke lijnen van het kuipwerk, de LED-verlichting in het kontje en de felle kleuren valt deze R1 wel op. De BOS-uitlaat geeft de motor net een iets dieper geluid, zonder asociaal te zijn en de GP-wheelstriping maakt de look helemaal af!

Specs

Het 2002 model is de eerste R1 met injectie, dit is een slim systeem dat de mix tussen brandstof en lucht vrij precies bepaalt, waardoor de motor soepeler loopt. Het is een 4-cilinder motor met 998cc inhoud. Met 152 PK bij 10.500 toeren en 95,4 NM koppel bij ongeveer 8.500 toeren haalt de R1 een topsnelheid van 289 kilometer per uur. Ja, we kunnen wel stellen dat deze motor zich inderdaad leent voor het circuit. Toch is het verbruik netjes, met ongeveer 1 op 18 bij sportiever rijgedrag in de bergen. Verder is de R1 met een zithoogte van 805 mm niet heel erg hoog. Met een lengte van 1.64 kan ik met één voet plat aan de grond en de andere deels aan de grond.

Sonja op het circuit met haar R1

Rijgedrag

De R1 schakelt soepel en de gasrespons is vloeiend, waardoor deze goed te doseren is. Ook in lage toeren zal hij niet snel gaan bokken. Met een beetje beleid wordt menigeen snel vriendjes met de R1 en weet je het vermogen al gauw goed te benutten. Nog eventjes een auto inhalen? Hup, een versnelling terug tikken en je bent er binnen no time voorbij! Vooral heerlijk als je al zó lang achter die ene auto zit die nét niet door rijdt en er dan eindelijk voorbij kunt ?

Met de Yamaha R1 in de Franse bergen

Bochtenvreter

Ja, kom maar door! Fijn van de R1 vinden we dat de stuuruitslag niet heel beperkt is, daardoor laat hij zich voor een sportmotor makkelijk manoeuvreren en sturen. Zoals veel racemotoren heeft ook de R1 een voorkeur voor lange bochten. 

Het ultieme gevoel is natuurlijk dat de motor zich als het ware in het asfalt graaft bij het uit-accelereren. Door gaandeweg in de bocht meer gas te geven, krijg je meer druk op de band en daardoor meer grip. In korte bochten is het handig om de motor wat meer af te schuinen, doordat de stuuruitslag toch beperkter is dan bij bijvoorbeeld een toermotor. Door af te schuinen kun je de bocht scherper maken.  

De Yamaha R1: een bochtenvreter

Perfect voor het circuit dus?!

Zeker. Niet voor niets wordt de R1M (aangepaste circuit-editie van de R1) gereden in de MotoGP. Toch leent deze motor zich voor veel meer dan het circuit. Zo is Sonja jarenlang op vakantie geweest met haar R1. 

Kamperen met de Yamaha R1 Bagage meenemen op een Yamaha R1

Een grote 80-liter tas met o.a. een tent en stoeltje mee achter op deze racer. Goed, het vergt wel iets meer tijd om je spullen goed op te binden dan bij het gebruik van koffers, maar het kan. 

Het kan trouwens nog veel gekker. Sjaak Lucassen, ook wel R1-Sjaak genoemd, is bijna de hele wereld over gereisd met zijn R1 en heeft niet alleen de meest bijzondere avonturen beleefd, maar vooral héél weinig asfalt gezien. Nieuwsgierig geworden? Kijk dan eens op Youtube.

Sjaak Lukassen op zijn R1

The sky is the limit!

Ondanks dat de R1 een echte alleskunner blijkt te zijn, is het niet voor alle doelen de meest comfortabele motorfiets. Drempels en hobbels op de weg zijn door de stuggere vering zeker voelbaar. Onder het buddyzitje is weinig ruimte, om een flesje drinken mee te nemen heb je al een tas nodig. Ben je erg lang? Dan is de R1 waarschijnlijk te klein voor je. De afstand van stuur naar zadel is namelijk niet heel groot. Ook is deze R1 natuurlijk al wat ouder en heeft deze bijvoorbeeld geen ABS.

Yamaha YZF-R1: on top of the world

Pluspunt vinden wij dat de Yamaha betrouwbaar is. Er wordt gezegd dat de R1 wat olie kan verbruiken, maar zelf hebben we dit niet ervaren. Met het juiste onderhoud en normaal rijgedrag lijkt dit dus mee te vallen. Ander pluspunt is dat de R1 eigenlijk in elke versnelling wel vermogen heeft zonder zenuwachtig te zijn, waardoor je niet veel hoeft te schakelen. 

Sonja met haar trouwe Yamaha R1

Heb je al wat rijervaring en ben jij op zoek naar een snelle motor, die toch goed te hanteren is? Ga dan naar de Yamaha-dealer bij jou in de buurt en maak een proefrit! De Yamaha R1 uit 2002 koop je voor ongeveer € 3.000,-. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *