AllesMotorkleding

Welke motorhelm past bij jou?

Een goed passende motorhelm vinden kan best een uitdaging zijn. Hij mag niet te strak zitten, maar moet wel goed aansluiten. Ook zijn er verschillende soorten helmen met elk hun voor- en nadelen. Wat zijn die verschillen en hoe bepaal je nou welke helm jouw ideale match is?

Redactie: Sonja Sinot-de Bruijn

Drie hoofdtypen

Om te beginnen kunnen we motorhelmen grofweg indelen in 3 types. Afhankelijk van het soort ritjes dat je wilt gaan maken, kan je hier al een keuze in maken en gerichter gaan zoeken. Met een type helm in gedachten zijn er nog allerlei opties die je keuze verder bepalen, maar laten we bij het begin beginnen. 

Jethelm voor ultiem gevoel van vrijheid

Dit zijn open helmen, zonder kinstuk. Soms met en soms zonder vizier. Ideaal als je je helemaal vrij wilt voelen op de motor, maar niet geschikt voor snelweggebruik of bij minder mooi weer.

  • Voel de wind op je gezicht op een mooie zomerse dag
  • Maximale ventilatie
  • Minst veilige helm doordat de helm open is
  • Minst windstil
  • Weinig of geen bescherming tegen insecten en/of steenslag

Systeemhelm

Van deze helm kun je het kinstuk omhoog klappen, waardoor je naar keuze met (deels) open helm kunt rijden of je helm juist helemaal kunt sluiten zodat ook je kin beschermd is. Bij sommige systeemhelmen klapt enkel het kinstuk omhoog en kun je het vizier wel naar beneden houden, bij andere systeemhelmen klapt het kinstuk inclusief vizier naar achteren en is dus je hele gezicht vrij. 

  • Best of both worlds; een dichte of open helm naar keuze
  • De systeemhelm is veiliger dan een open jethelm, maar minder veilig dan een integraal helm doordat hij kan scharnieren
  • Brildragers hoeven hun bril niet steeds op- en af te zetten
  • Vaak groter en zwaarder door het mechanisme
  • Minder stil

Meer lezen over welke motorhelm geschikt is voor brildragers?

Integraalhelm

De integraalhelm is je meest veilige optie, doordat de helm uit één geheel bestaat en ook je kin altijd beschermd wordt. Integraal helmen zijn volledig dicht, maar hebben vaak wel een aantal schuifjes waarmee je ventilatiegaatjes open of dicht kunt zetten. Deze helm is bijvoorbeeld ideaal voor snelwegritten en vaak vereist voor circuitrijders.

  • Meest veilige optie, je hoofd wordt rondom beschermd 
  • Stille helm, weinig windruis
  • De helm kan erg warm zijn door de kleine ventilatiegaten

Cross/adventure

Naast de drie hoofdtypes zijn er nog 2 soorten helmen te onderscheiden voor een specifieke doelgroep, namelijk de crosshelm en de adventurehelm. De crosshelm herken je aan het grof uitstekende kinstuk en heeft vaak een klep boven de ogen. De helm is ideaal voor cross of enduro-rijders, omdat de klep stof en steenslag beperkt. Je kunt er een losse crossbril bij dragen. De crosshelm is licht van gewicht, heeft veel ventilatie, maar is daardoor ook minder stil. De helm is niet geschikt voor straatgebruik.

De adventure helm houdt het midden tussen een integraal- en een crosshelm en is daardoor ideaal als je zowel on- als offroad rijdt. De helm biedt meer comfort dan een crosshelm, maar is wel zwaarder dan een crosshelm. Je kunt er eventueel een losse crossbril bij dragen. Hoewel de adventure helm veel weg heeft van een integraalhelm, blijft een integraalhelm de meest veilige optie.

Shape it up

Helmen zijn te koop in allerlei soorten en maten. De merken waar je uit kunt kiezen hebben verschillende pasvormen. Het ene merk is daardoor meer geschikt voor een ovaal hoofd, het andere voor een rond hoofd en er zijn merken met de perfecte pasvorm voor een ovaal-rond hoofd. Is je hoofd vanaf de zijkant gezien verticaal langer dan de afstand van de voorkant van slaap naar slaap? Dan heb je een ovaal-rond gezicht. Is de gemeten afstand ongeveer gelijk; dan heb je een rond gezicht.

Afhankelijk van de vorm van jouw hoofd, zal je dus al snel opvallen dat sommige helmen niet voor jou geschikt zijn. Wij raden aan om hulp van een verkoper te vragen als je twijfelt over de vorm van jouw hoofd en als je wilt weten welke merken helmen geschikt zouden zijn.

Check your facts

Heb je het ideale type helm gevonden? Dan zijn er nog tal van zaken waar je op wilt letten om jouw perfecte helm te vinden. Check allereerst of de helm wel het ECE-keurmerk heeft, zodat je weet dat de helm diverse tests heeft doorstaan en veilig genoeg wordt geacht om ermee op de weg te mogen rijden. 

Houdbaarheidsdatum van de helm

Daarnaast is het goed om ook de productiedatum te checken. Deze vind je vaak op een sticker op het piepschuim onder de voering. Trek voorzichtig aan de zachte binnenvoering in de helm om de sticker te kunnen zien, of vraag aan een verkoper om het je te laten zien.

De levensduur van een helm is meestal 5 tot 7 jaar. De veiligheid neemt af doordat het materiaal na verloop van tijd poreuzer wordt en daardoor de impact van een val minder goed kan opvangen. Een helm die al jaren ergens op een schap heeft gelegen zal je dus sneller moeten vervangen of kun je beter laten liggen.

Misschien ook benieuwd naar het verschil tussen een goedkope en dure helm?

Finishing touch

Er zijn talloze opties waar je uit kunt kiezen. Een pinlock is aan te raden, deze helpt tegen het beslaan van je vizier. Kom je een keer in een regenbui of koudere omstandigheden terecht dan blijft je zicht met pinlock veel beter. Vaak wordt de pinlock meegeleverd of is deze los te bestellen. Ben je gevoelig voor (zon-)licht? Dan kan een geïntegreerd zonnevizier de uitkomst voor je zijn. Vaak is deze te bedienen door een schuifje links of boven op de helm. Je kunt ook kiezen voor een getint vizier, maar daarmee worden tunnels of rijden in het donker een hele uitdaging. Een getint vizier is dus alleen aan te raden als je voor het donker thuis bent. 

Kies je voor het gemak van een kliksluiting, ratelsluiting of een dubbel-D sluiting? Een dubbel-D sluiting heeft een dubbele beveiliging en is vaak vereist op het circuit. Een klik- of ratelsluiting is lekker makkelijk in gebruik.

Mocht je gevoelig zijn voor windgeruis, check dan of de helmvoering goed aansluit. Verschillende helmen hebben bij de kin of de neus meer bescherming om windruis te beperken. 

Draag je een bril? Kijk dan of de helm een uitsparing in de voering heeft voor je bril, zodat de helm ook met je bril op nog lekker zit. Mocht je met communicatie rijden, dan kun je kijken of er in de helm ruimte vrij is gehouden voor inbouw van een communicatieset.

Perfecte match

Hoteldebotel op die ene helm met dat mooie design? Net als in de liefde zijn looks niet altijd genoeg en is de perfecte match vooral afhankelijk van het innerlijk. Passen dus! 

Meet de omtrek van jouw hoofd net boven je wenkbrauwen om je maat te bepalen. Op de achterkant van de helm staat meestal de maat in centimeters. 

Een te strakke helm veroorzaakt pijn en als je helm te los zit beschermt hij niet goed. Je controleert dit door op een aantal punten tegen de helm aan te duwen, wanneer je hem op hebt. Komt de helm tegen je neus of kin als je aan de voorkant drukt, dan zal dat met hogere snelheden (wind) en een val ook zo zijn. In sommige motorzaken vind je een windtunnel om je helm te proberen, maar staar je daar niet blind op. De turbulentie op je eigen motor of in mindere weersomstandigheden kan anders zijn. 

Druk je aan de achterkant en komt de helm “los” dan is dat niet goed. De helm moet strak zitten bij je wangen (je moet geen kauwgom kunnen kauwen zonder dat je op je wang bijt), maar je oren en voorhoofd hebben juist graag een beetje ruimte. Check de ruimte bij je voorhoofd door te proberen een vinger aan de binnenkant tussen je helm en voorhoofd te duwen. Sommige helmen hebben oppompbare wangkussens voor een betere pasvorm. 

De grootte van de helmschaal is ook van belang. Een grotere helm vangt meer wind en is vaak zwaarder. Verschillende fabrikanten hanteren bij een kleinere maat helm daarom ook een kleinere maat helmschaal, maar dat is niet bij alle helmen zo. Probeer dus ook het gewicht en de grootte van de helm mee te nemen in je afweging.

Vraag vooral ook een verkoper om hulp om jouw ideale match te vinden!

Meer van Motormeiden over helmen

https://www.motormeiden.tv/motorhelm-voor-klein-hoofd/

https://www.motormeiden.tv/hoe-motorhelm-reinigen/